Demir Çelik Sektöründe Ihracatçilar 'Eylül'ü Kapatti

Ege Demir ve Demirdisi Metaller Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Yalçin Ertan: 'Simdi aldigimiz siparisler için yaklasik 3 ay sonrasina termin verebiliyoruz. Eylül ayi için ihracat satislarimizi yapmis durumdayiz' 'Pandeminin yavaslamasi ile birlikte talep 2020 yilina kiyasla oldukça artti'

YUSUF SAHBAZ - Ege Demir ve Demirdisi Metaller Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Yalçin Ertan, dünya genelinde yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsaminda asilama oranlarinin artmasiyla sektörün hareketlendigini belirterek, "Simdi aldigimiz siparisler için yaklasik 3 ay sonrasina termin verebiliyoruz. Eylül ayi için ihracat satislarimizi yapmis durumdayiz" dedi.

Yalçin Ertan, AA muhabirine, demir çelik sektöründe talebin hizla arttigini ancak üretim ve ham madde tedarikinin buna yetisemedigini, fiyatlarin ise hizla yükseldigi bir dönemin yasandigini bildirdi.

Talep artisinin beklediklerinin çok üzerinde gerçeklestigine isaret eden Ertan, bir yil öncesine göre bazi ürünlerde fiyatlarin neredeyse ikiye katlandigini bildirdi.

Ertan, "Aldigimiz siparisler için yaklasik 3 ay sonrasina termin verebiliyoruz. Su anda eylül ayi için ihracat satislarimizi yapmis durumdayiz, diger bir deyisle 2-3 aylik satis pozisyonuyla gidiyoruz." diye konustu.

- Uzak Dogu'ya ihracatta artis var

Son 3 aydir asilamalarin artmasiyla üretimin de artmaya basladigini, fiyatlarin yavas yavas oturmasini beklediklerini dile getiren Ertan, yüksek talep ortaminin gelecek yil da sürmesini beklediklerini belirtti.

Ertan, sunlari söyledi:

"Önümüzdeki 1 yillik zaman dilimini dengelenme süreci olarak görüyoruz. 2020 yilinda salgin sebebiyle kapanan fabrikalar, durdurulan üretimler sebebiyle talep çok düsük seviyelere gerilemisti, pandeminin yavaslamasi ile birlikte talep 2020 yilina kiyasla oldukça artti. Talebin bu yil pik yapmasi sebebiyle tedarikte gecikmemek için büyük bir gayret içerisindeyiz.

Bu yil, 2019 yilinin üretim miktarini geride birakacagiz gibi görünüyor. Bu sene üretimde ve ihracatta mümkün olanin en iyisini gerçeklestirmek istiyoruz. Yil basinda 2021 yili için belirledigimiz ihracat hedefi 1,4 milyar dolardi ancak haziran sonu itibariyla son 12 ayda 1,7 milyar dolara ulastik."

Demir ve demir disi metaller ile çelik sektörlerinin ocak-haziran döneminde Türkiye'nin en fazla ihracat yapan sektörleri oldugunu ifade eden Ertan, bu yili benzer bir sonuçla kapatmayi beklediklerini ifade etti.

- Çelik ihracati 6 ayda 10 milyar dolar sinirina geldi

AA muhabirinin Ege Ihracatçilari Birlikleri verilerden derledigi bilgiye göre, Türkiye'nin çelik ihracati yilin 6 aylik döneminde geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 55 artarak 9 milyar 208 milyon dolara çikti.

Çelik ihracatinda ilk sirada 580 milyon dolarla Israil yer aldi. Bu ülkeyi 568 milyon dolarla Ispanya, 537 milyon dolarla Italya izledi.

En dikkat çekici artis ise Güney Amerika ülkesi Peru pazarinda yasandi. 2020 Ocak-Haziran'da 34 milyon 199 bin dolar olan bu ülkeye çelik ihracati yüzde 778 artisla 300 milyon 452 bin dolara çikti.

Demir ve demir disi metaller ihracati ise 6 aylik dönemde yüzde 51 artisla 5 milyar 685 bin dolara yükseldi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile