Türkiye'nin kestane üretimindeki payını her geçen yıl arttıran Manisa'nın Demirci ilçesinde bu yıl bin ton kestane rekoltesi bekleniyor.
Verilen teşvikler ve fidan desteğiyle Demirci'de üretimi hızla yaygınlaşan kestanede hasat başladı. Sabahın erken saatlerinde bahçelerine giden üreticiler, özel yapım sırıklarla kestaneleri yere düşürdükten sonra, kozalaklarıyla birlikte çuvallara doldurup, evlerine götürüyor.
Evde kestaneleri dikenli kozalaklarından ayrılması için kuyuya döküp, eğrelti otlarıyla ıslatan üreticiler, kilogramı 20 ila 25 lira arasında değişen fiyatlardan tüccarlara satıyor.
- "Hedef 3 bin ton"
Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada ilçede "aşı kestane" olarak bilinen türün yetiştiğini belirterek, Çanakçı, Söğütçük, Kargınışıklar, Mahmutlar ve Yarbasan'da yoğun üretim yapıldığını söyledi.
Karakaya, son 3 yılda ilçede kestane üretiminin hızla yaygınlaştığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:
"Türkiye'de kestane üretiminde önemli bir yere geldik. Bu yıl ilçemizde bin ton kestane rekoltesi bekliyoruz. Odamız kestane üretiminin artması amacıyla çiftçilerimize fidan desteği ve seminerler düzenliyor. Hedefimiz 2020 yılında Demirci'de kestane üretimini 3 bin tonun üzerine çıkarmak."
Çanakçı Mahallesi Muhtarı Halil Sevim de ürettikleri kestaneleri daha çok Bursa'dan gelen tüccarlara sattıklarını anlatarak, "Bu yıl birinci boy 25 lira, ikinci boy 20 lira olarak satılmakta. Kestanemiz geçen yıllara oranla daha şişkin ve kalitelidir. Bunun sebebi yağmurların bol olması." diye konuştu.
Çiftçi Vesile Erol ise kestanenin zor ve zahmetli bir ürün olduğuna dikkati çekerek, bu yılki fiyatların üreticiyi memnun ettiğini ifade etti.
Demirci'de Kestanede Rekolte Sevinci
Manisa'nın Demirci ilçesinde kestane rekoltesinin yüksek olması sektör temsilcilerini sevindirdi Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya: 'Bu yıl ilçemizde bin ton kestane rekoltesi bekliyoruz. Hedefimiz 2020 yılında Demirci'de kestane üretimini 3 bin tonun üzerine çıkarmak'