Denizli'deki demirciler, demir dövdükleri ocaklarda vatandaşların kestiği kurbanların kelle ve paçalarını üterek temizliyor.
Demirciler, dünden bu yana demir dövdükleri ocaklarını bu defa kelle ütmek için yakıyor. Bayramyeri'ndeki tarihi Kaleiçi Çarşısı Demirciler Caddesi'ndeki demirciler, kesilen kurbanların kelle ve paçalarını ütüp ateşle dağlayarak mesai yapıyor.
Kurban kesen vatandaşlar, hayvanların kelle ve paçalarını tüylerinden temizlemek için demirci atölyelerine getiriyor. Atölyelerin önünde uzun kuyruklar oluşurken, demirci ustaları işleri yetiştirmek için yoğun çaba harcıyor.
- "Halkımız kelleyi sever"
Demirci ustası Nihat Karakaya, her sene kurban bayramında kelle üttüğünü belirterek, şöyle konuştu:
"Demir dövdüğümüz ocakları Kurban Bayramı'nda kelle ütülemek için yakıyoruz. Halkımız kelleyi sever. Çok rağbet olduğu için yetiştiremiyoruz. Yetiştirebilmek için bayramda çocuklarımla beraber kelle ütülüyorum. Vatandaşlarımızın isteklerine göre kelleleri iyice dağlayıp dişlerini çıkarıyoruz. Her bayram gelen sürekli müşterilerimiz var. Günlük 30-35 kelle ütülüyorum."
Demirci ustası Bilal Güloğlu da talebin oldukça iyi olduğunu bazı müşterileri geri çevirmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Bayram süresince kelle ütülüyorum. Ütüleyip dağlayınca daha lezzetli oluyor. Biz de elimizden geldiği kadar halkımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gece saat iki-üçe kadar çalışıyoruz" diye konuştu.
Kestiği kurbanın kelle ve paçasını getiren Ali Ayhan, "Bizim Babadağ'ın kellesi meşhurdur. Kurbandan kurbana bu kelleyi mutlaka üteriz. Ütülenmiş kelle yeriz, ütüleyince lezzeti daha güzeldir. Sağlık yönünden çok faydalı. Eskiden bizim Babadağlılar, dokuma tezgahında elle dokuma yaparken mutlaka her hafta bir ütülenmiş kelle yerlerdi, o zaman şimdiki gibi motorlu tezgah yok, çok yararlı olduğundan haftada bir kelle yerlerdi" dedi.
Demircilerin 'Kelle Paça' Mesaisi
Denizli'de tarihi Kaleiçi Çarşısı'ndaki demirciler, demir dövdükleri ocaklarda "kurban kellesi ve paçası" ütüyor