GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu’nun başkanlık ettiği ve Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Yöneticilerinin katıldığı toplantıda müteahhitler demir-çelik fiyatlarındaki yükselişin sektörü zor durumda bıraktığını ifade etti.
Toplantının ardından bir değerlendirme yapan GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu inşaat sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemine değinerek, ”İnşaat sektörü 250 alt sektörü ve milyonlarca kişiye sağladığı istihdam ile ekonomimizin ana aktörlerindendir. Bu sektörde yaşanacak bir sıkıntı zincirleme olarak tüm ekonomiyi olumsuz etkileyecektir. Ekonominin geleceği için yetkililerden son dönemde yaşanan demir-çelik piyasasındaki fiyat artışlarının yarattığı olumsuzluğu giderecek tedbirleri ivedilikle almasını bekliyoruz” dedi.
"Müteahhitlerle yaptığımız istişarede gördük ki demir -çelik fiyatlarının daha da artacağı tahmin ediliyor" diyen Hıdıroğlu şöyle devam etti:
"Artış devam ederse müteahhitler sektörün daha zor durumda kalacağından ve işlerinin durma noktasına gelebileceğinden endişe ediyorlar. Özellikle kamu başta olmak üzere taahhütlü iş yapanlar sıkıntıda. Oysa bu sektör ekonominin bel kemiği, lokomotifi. 2017 yılında Türkiye’de 1,5 milyon konut satılmış bunun 750 bini sıfır konut bunun da 500 binini küçük ve orta ölçekli müteahhitler üretiyor. Yetkililerin milyonlarca kişinin ekmek kapısı olan inşaat sektörünün yaşadığı bu sıkıntı için bir an önce çözüm üretmesi gerekiyor.”
Toplantıda konuşan Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Apa ise sektördeki dışa bağımlılığa dikkat çekerek , ”Yılın başından bu yana çelik üretiminde kullanılan ham madde fiyatları tırmanıyor. Üreticiler tam kapasite çalışamıyorlar, çalışsalar dahi işleyecek ham madde yok. Öte yandan hem ham maddede hem de ham maddeyi işlerken kullanılan elektrik, doğal gaz gibi enerjide dışa bağımlıyız. Ülkemizdeki demir cevheri kaynaklarını kullanıp işlememiz gerekiyor” diye konuştu.
Ne yazık ki müteahhitler olarak zor durumdayız diyen Apa çözüm için yetkililerden beklentilerini şu şekilde açıkladı:
“İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından da gündeme taşındığı gibi demirdeki KDV oranı yüzde 18. Bu oran yüzde 9’a indirilebilir ya da geçici olarak sıfırlanabilir. Demirin demir cevherinden üretilmesi teşvik kapsamında desteklenebilir. Zira demir üretim kapasitemizin yüzde 80’ini hurdadan üretiliyor. Bu durum hem hurda fiyat artışlarından etkilenmemize hem de hurdadan üretilen demir kalitesinin düşük olması sebep oluyor. Yurtdışına bağımlılık açısından inşaatın 2 önemli ana maddesinden biri olan demir/çelik üretim ve istihdam alanımızın kurtarılarak, bağımsız ve kontrol edilebilir hale getirilerek, demir/ çelik sektörünün bu tür fiyat manipülasyonlarından korunmalı. Kamu müteahhitlerinin demirdeki aşırı fiyat artışından dolayı oluşan zararları fiyat farkı ödenerek giderilmeli."
GTO’da yapılan istişare toplantısına, GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Güllüoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Evyapan ile GTO’nun inşaat ile ilgili meclis ve meslek komite üyeleri Rıdvan Köksüzer, Mehmet Adıgüzel, Mehmet Salih Öztürk, Talip Yaşamalı, Cemal Sancaktar, Mustafa Kırmızıateş, Tevfik Ethem Sebzeci ve GAİMDER üyeleri Mehmet Sebzeci, İsa Ensari ile Macit Günal katıldı.
Demire Yapılan Zamlar İnşaat Sektörünü Zorluyor
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) üyelerinin faaliyet gösterdikleri alanlarda yaşanılan sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla düzenlediği sektörel istişare toplantılarının sonuncusunda, demir-çelik piyasasında yaşanan fiyat artışları inşaat sektörü ile birlikte masaya yatırdı.