Demirel mezarı başında anıldı

Demirel mezarı başında anıldı

Geçtiğimiz yıl 91 yaşında hayatını kaybeden Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel, ölümünün birinci yıl dönümünde anıt mezarının bulunduğu İslamköy Çalçatepe’de anıldı.

Anıt mezarı başında yapılan törene Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Vali Şehmus Günaydın, CHP Milletvekili İlhan Kesici, MHP Milletvekili Nuri Okutan, CHP Milletvekili İrfan Bakır, CHP Milletvekili Mustafa Akaydın, eski bakanlardan İsmet Sezgin, Necmettin Cevheri, Esat Kıratlıoğlu, Aykon Doğan, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdi Öz, eski milletvekilleri, iş adamları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Üzeri gül yapraklarıyla kaplı anıt mezarda tören, Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı.

Anıt mezar başında askeri tören birliği bekledi. Kur’an tilavetinin ardından duayı eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz yaptı. Yapılan duanın ardından, tören birliği eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga tarafından anıt mezara Cumhurbaşkanlığı çelengi bırakıldı.

Merhum Cumhurbaşkanı Demirel’in özgeçmişinin okunmasını ardından, eski bakanlardan İsmet Sezgin protokol konuşması yaptı. Sezgin, Demirel’i ölümünün birinci yılında şükranla, minnetle andıklarını söyledi.

Rahmetli Demirel’le 50 yıl mesai arkadaşlığı yaptıklarını belirten Sezgin, "Aramızda Demirel ile aynı kaderi paylaşmış, vatanın gelişmesinde, ülkenin bütünlüğünde, cumhuriyetin temel ilkelerinin oturmasında birlikte görev yapanlar var. Bugün burada o arkadaşlarla birlikte olmayı Demirel sevgisinin en güzel örneği olarak görüyorum" dedi.

Tören, katılımcıların Demirel ailesine taziyelerini iletmeleriyle son buldu

"ÇOBAN SÜLÜ OLUP BABALIĞA GELMEK KOLAY DEĞİLDİR"


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, ülkelerin gelişmesini, kalkınmasını, refaha kavuşmasını sağlayanların devlet adamları olduğunu belirterek, "Bu ülkeye devlet adamalarını veren milletin kendisidir. Yükselmede asıl olan milletin kendisidir. Bugün rahmetle andığımız Süleyman Demirel’in devlet ve siyaset adamlığı boyunca esas duyduğu kavram millettir. Demirel’in siyasi hayatı aslında siyasi hayatın çok daraltıldığı bir dönemde başlamıştır. Siyasetin vesayetin gücüne hapsedildiği bir dönemde hem millet hizmetinde bulunmak hem de demokrasiyi geliştirmek çok zordur. Bir taraftan uluslararası buhranlar bir taraftan vesayet bir taraftan Türkiye üzerinden hesapların yapıldığı dönemde Çoban Sülü olup Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına gelmek esasında Çoban Sülü olup babalığa gelmek çok kolay bir hadise değildir. Bugün Türkiye’nin her yerinde hizmetleriyle vatandaşın gönlündedir. Hizmet döneminde barajlar kralı olmuş ardından darbelerle, muhtıralarla karşı karşıya kalıp yine milletin gücüyle ayakta kalmıştır. Allah rahmet eylesin" diye konuştu.

GÜNİZ SOKAK MÜZE OLACAK

Ömrünün son 10 yılında Demirel’in doktoru olan Aylin Cesur, gazetecilere yaptığı açıklamada ona hizmet etmekten her zaman şeref duyduğunu belirterek, "Bugün Türkiye’nin her yerinden gelen insanlarla kendisini anıyoruz. Kendisi ömrünü adadığı demokrasi ve kalkınma mücadelesinde yaptığı eserlerle, yürüdüğümüz yolda, hastanede, barajlarda, havalimanında aklınıza gelen her yerde onlarla yaşayacaktır. Bizler yaşadıkça ona olan sevgimiz de yaşayacaktır. Süleyman Demirel adı demokrasi ve kakınma destanının adıdır. Demirel burada Çalçatepe’de, demokrasi ve kalkınma müzesinde, Güniz Sokak’ta ki orayı da müze yapmayı düşünüyoruz demokrasi mücadelesinin simgesi olarak buralarda yaşamaya devam edecek" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile