Demiri Demire Sürtüp Elektrik Elde Ettiler, Faturalarda Yüzde 90'A Kadar Tasarruf Sagladilar

Demiri Demire Sürtüp Elektrik Elde Ettiler, Faturalarda Yüzde 90'A Kadar Tasarruf Sagladilar

Elazig’da yasayan ve kaportacilik yapan Suat Çilgin ve yaninda bulunan yabanci uyruklu usta Salih Luai Hommadi, elektrik faturalanda yüzde 90’a kadar tasarruf saglayacak cihaz gelistirdi. Kaporta ustasi Çilgin, cihazi devletin destegi ile gelistirmek istediklerini kaydetti.

Elazig’da yasayan ve kaportacilik isiyle ugrasan Suat Çilgin ve yabanci uyruklu kaporta ustasi Salih Luai Hommadi, is yerlerinde elektrik islerinin çok olmasindan dolayi, islerini hafifletmek için elektrik cihazi gelistirmeyi düsündü. Bir süre tasarim yapan ustalar, çevresindeki arkadaslarindan da aldiklari bilgilerle tamamen kendi el emekleriyle, demiri demire sürterek elektrik akimi olusturan cihaz gelistirdi. Kaporta ustalari, is yelerinde ürettikleri bu elektrigi kullanmaya basladi.

Cihaz hakkinda cihazin içerisinde küçük bir manyetik sistem yerlestirdiklerini, bu sebepten dolayi hem kisa devreyi ortadan kaldirdiklarini hem de elektrik faturalarini en aza düsürdüklerini belirten Suat Çilgin, "Devletimiz bize destek verirse bu cihazin seri üretimini yapabiliriz" dedi.



"Kisa devreyi ortadan kaldirdik, elektrik faturalarini en aza düsürdük"

Gelistirdikleri cihaz hakkinda bilgi veren kaporta ustasi Suat Çilgin, "Bu proje bizim yanimizda çalisan Salih ustanin bir projesidir. Salih usta benim elimde böyle bir cihaz var dedi bana ama tam olarak gelistiremedim resmi olarak her hangi elektrik çarpmasi ya da gelen yüksek faturayi düsüremedim gibi birkaç eksigi oldugunu söyledi.

Ben de üniversitede birkaç arkadas ile bu islerle ugrasan insanlardan bilgi alarak biraz da cep telefonun elektronik islerine bakan arkadaslarimdan bilgi alarak içine küçük bir manyetik sistemi yerlestirerek hem kisa devreyi ortadan kaldirdik hem de gelen yüksek elektrik faturalarini en az düzeye düsürdük. Herhangi bir sekilde vergi kaçakçiligi yok sadece yüzde yüz akimi yüzde 10’a düsürdük ama istedigim cihazi kullanabiliyoruz. Ben genelde devletimin elektrigini kullaniyorum bu cihazi mecbur kalmadigim sürece kullanmiyorum. Ister bataryaya isterseniz de normal elektrige bu prizi takip bir manyetik alanla bunu çalistirdigimiz zaman suradaki kablolarla istedigin demirle temas ettirerek ya da kablolari her hangi bir metala degdirerek içindeki elektrik akimi devam etmektedir. Bu elektrik akiminin da ister fisini çekin isterseniz de çekmeyin size bagli o istediginiz cihazi çalistirabilirsiniz. Bedava elektrik üretiyoruz dedigimizde çok kötü elestiriler aldik aslinda öyle ama biz yine de böyle konusalim. Ilerdeki hedefimiz eger ki devletimiz bu proje için bize bir destek verirse ya da bunu gelistirmemiz için bize yeterli imkan veya bu islerle ilgilenen birkaç profesör ile sahislari yönlendirirse bu cihazi biraz daha yabanci uyruklu ustamiz ile birlikte gelistirebiliriz. Bunu ister devlet seri üretime geçirsin isterse de yok etsin. Biz devletimiz ne derse onu yapmaya haziriz. Istedikleri takdirde bu cihazi kaldirip çöpe de atabiliriz. Cihazi biz sadece kendi isimizde kullaniyoruz. Baska art bir niyet yok kendi amacimiz disinda baska bir sey yok. Bu makine bizimle hiç alakasi yok yabanci uyruklu insanlarin bir kismini çogu insan kötülüyor bu bulus ise tamamen yabanci uyruklu bir ustaya ait. Ustanin elindeki cihazi biz sadece biraz daha gelistirdik. Bu cihazin ana kasifi yabanci uyruklu ustadir. Biz kendisine bir Türk vatandasi olarak ve sahsim adina tesekkür ediyorum. Gerçekten ülkemize faydali olan vatandaslarin degerlendirilmesini istiyorum" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile