HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile HDP milletvekilleri TBMM’de açıklama yaptılar. Yüksekdağ, tarihsel bir süreç ve kavşak yaşandığını belirterek, “Bugün Türkiye halklarına 7 Haziran’dan sonra başlatılan darbe sürecinin yeni bir aşaması dayatıldı. Bugün Meclis’te gerçekleştirilen oylama ve geçici anayasa teklifinin kabul edilmesi aslında 7 Haziran’dan sonra saray merkezli olarak başlatılan darbe sürecini Meclis’teki yansımasıdır. Açıktan halk iradesine gerçekleştirilen bir darbeydi. Bugünkü oylama sonuçlarını demokratik olarak görmemiz ve kabul etmemiz beklenemez. Çünkü bir sonucun demokratik olabilmesi için siyasal sonucun demokratik olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Geçici teklifin hazırlanmasının ve oylama aşamasının anti demokratik olduğunu ileri süren Yüksekdağ, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin tanınmadığını ifade etti.
Yüksekdağ, “Onlar açısından son perde olabilir ama bizim açımızdan mücadele daha yeni başlıyor. Onlar bu tarihi günde bu tarihe yüz karasıyla geçecekler. Bir kere daha demokrasiyi katletme suçundan mahkum olanlar listesine eklenecekler. Ama bizler bu darbeci anlayış karşısında direnenler ve direnenleri temas edenler bugünden sonra demokratik direnişi her yerde, her zeminde daha da güçlendireceğiz, geliştireceğiz” şeklinde konuştu.
Yüksekdağ, Meclis’te ve yaşama alanlarının demokrasinin ve ana muhalefetin odağı haline geldiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Bizim bakımımızdan bu muhalefet odağının büyütülmesi, geliştirilmesi süreci başlamıştır. Asla tek geri adım atmadık, bundan sonraki süreçte daima ileriye, karalı ve sağlam adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Çünkü halkımızın meşruiyeti, iradesi, demokratik değişim gücü bizden yana. Gelecek bizimdir, gelecek Türkiye’nin halklarının, ezilenlerindir.”
İfade vermeye ’gönüllü olarak gitmeyeceklerini’ söylediklerini hatırlatan gazeteciye Demirtaş, “Savcılıklar ve mahkemeler bu hukuk dışı, Anayasa’ya aykırı ve aleni şekilde dikta ya giden yolda sarayın güçlendirmek adına gönüllü olarak kabul etmemizi beklememelidir. Bugün iki buçuk parti bir araya gelerek bu yasayı çıkarmış, onaylamış olabilirler. Bütün Türkiye toplumu. En azından vicdanı olanlar darbe sürecine giden hukuk, ahlak dışı ittifakı, işbirliğini görmüştür. Bizi normal, olağan bir yargılama sürecine davet etmiş olsalardı, asla çekinmezdik. Bağımsız, adil bir yargılamanın gerçekleşebileceğini yürekten inansak, aklanamayacağımız hiçbir faaliyetimizin olmadığına inandığımız biz gönüllü olarak gider, yargılanırdık. Dokunulmazlığımızın kaldırılmasını arzu ediyorduk. Sarayın talimatıyla çalışan yargı, parlamento, hükümet ve medya var olduğu süreçte sanki adil yargılama olacak gibi bir aldatmacaya figüran olmayacağız. İfademizi almak isteyenler bizi zorla götürecekler. Şimdiden hakim ve savcılara söylüyorum şimdiden hazırlık yapsınlar. Biz hazırız. Bunlar artık siyasi krizidir. Tıpış tıpış kendi ayağımızla gitmeyeceğiz. Ya tutuklama, ya yakalama, yada zorla getirilme. Bunun dışından sarayın yargısı önünde yargılama var gibi hareket etmeyeceğiz” değerlendirmesini yaptı.
HDP’li vekillerin toplu istifa edip etmeyeceklerine yönelik bir soru üzerine ise Demirtaş şunları söyledi:
“Biz demir leblebiyiz. Bizi her çiğnediğinde dişlerin dökülecek ve halkımızı ısıracak dişin ağzında kalmayıncaya kadar süreç devam edecek. Bugün aleni bir şekilde CHP kurumsal desteğiyle gerçekleşmiş karardır. Anayasa Mahkemesine iptal başvurusu için 52 vekilin daha desteğine ihtiyacımız var. Darbeye karşıyım diyen 52 milletvekili varsa imza atsınlar. 52 cesur yürek var mı parlamentoda onu da imzaya açıldığında göreceğiz.“
Demirtaş Açıklaması 'Darbeye Karşıyım Diyen 52 Milletvekili Varsa İmza Atsın'
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Anayasa mahkemesine iptal başvurusu için 52 vekilin daha desteğine ihtiyacımız var. Darbeye karşıyım diyen 52 milletvekili varsa imza atsınlar. 52 cesur yürek var mı parlamentoda onu da imzaya açıldığında göreceğiz“ dedi.