İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında bu yıl ilk kez uygulamaya konan Genç Çiftçi Hibe Desteği Programının büyük ilgi gördüğünü söyledi.
18-40 yaş aralığında olan, kırsal alanda ikamet eden ve tarımla uğraşan yada uğraşmak isteyen kişilere en fazla 30 bin TL’ya kadar hibe vermek amacıyla başlatılan programda önemli bir aşamaya gelindiğini belirten Demirtaş, “Söz konusu destekten yararlanmak için ilk etapta 397 bin genç çiftçi Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvurdu. Yapılan değerlendirmeler sırasında Şehit, gazi, engelli, kadın ve eğitimli genç çiftçilerimize pozitif ayrımcılık yapıldı ve ayrılan kaynağın sınırlı olması sonucu 11 bin 77’si bayan olmak üzere 14 bin 970 genç çiftçimiz, hibe almaya hak kazandı” dedi.
450 milyon liralık kaynak
3 yıllık bir süreci kapsayan hibe destek programı kapsamında kabul edilen bu projelere, 2016 yılı için 450 milyon liralık kaynak kullandırılacağı, gelecek yıllarda söz konusu bütçenin, artırılarak devam ettirileceği belirten Demirtaş, hibe almaya hak kazanan projelerin %70’inin hayvancılık ile ilgili olduğunu belirten Demirtaş, “Özellikle hayvancılıkta yaşadığımız sorunları göz önünde bulundurursak bu çok önemli. Program kapsamında 51 bin büyükbaş ve 80 bin küçükbaş hayvan karşılıksız dağıtılacak.Ülkemizde tarım sektöründe faaliyet gösteren iş gücümüzün gittikçe yaşlanmakta olduğu ve gençlerin de çalışmak üzere kentlere göçü tercih ettiği bu dönemde Genç Çiftçi Hibe Desteği Programı’nı son derece yararlı buluyoruz” ifadelerini kullandı.
4 bin 873 proje başvuru yaptı
Kırsal istihdamda alternatif gelir kaynağı yaratacak ve genç kırsal nüfusun istihdamına önemli katkı sağlayacak projeye İzmir’den de büyük ilgi olduğunu belirten Demirtaş, 4 bin 873 proje başvurusu yapıldığını söyledi.
Demirtaş, “Bu yoğun başvuruya karşın ilimize tahsisi yapılan proje sayısı ise sadece 179. desteklenmeye hak kazananların 125 adedini hayvancılık projeleri oluşturuyor. Ülkemiz genelinde 14 bin 970 çiftçi bu programdan yararlanmaya hak kazanırken bunlardan sadece İzmir’de 179 çiftçiye ödenek verilebilmesinin, kentimiz için yeterli olmadığını düşünüyoruz. İzmir’in süt üretiminde Türkiye birincisi olduğunu da göz önünde bulundurursanız burada büyük potansiyel olduğu görülür. Oda olarak İlimiz için ayrılacak ödeneğin arttırılmasını ve daha fazla genç çiftçimizin desteklenerek özellikle hayvancılık sektöründe dışa bağımlılığımızı kırmaya yönelik üretimlerde daha fazla tuzlarının olması için önlerinin açılmasını talep diyoruz” diye konuştu.
Demirtaş Açıklaması 'Genç Çiftçi Hibe Desteği Programında İzmir'in Payı Arttırılmalı'
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Genç Çiftçi Hibe Destek Programı”ndan Türkiye genelinde 14 bin 700 kişinin hak kazanmasına karşın İzmir’den sadece 179 projenin destekleneceğini belirterek, “Kentimize ayrılan payın arttırılmasını istiyoruz” dedi.