Demirtaş'ın 'Alenen Hakaret' Davasında Birleştirme Kararı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın, bir basın açıklamasında eski Başbakan Davutoğlu'na 'alenen hakaret' ettiği iddiasıyla 2 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına devam edildi İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi, dava dosyasının, Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen benzer mahiyetteki dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, bir basın açıklamasında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na "alenen hakaret" ettiği iddiasıyla 2 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılandığı dava dosyası, Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen benzer mahiyetteki dava dosyasıyla birleştirildi.

İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesindeki üçüncü duruşmaya, başka suçtan Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Demirtaş katılmadı. Demirtaş'ı 9 avukatın temsil ettiği duruşmada, davanın müştekisi eski Başbakan Ahmet Davutoğlu adına avukat Arzu Yıldırım da hazır bulundu. HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu ile HDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Erol Dora da duruşmayı izledi.

- Demirtaş SEGBİS'li duruşmayı reddetti

Duruşmada, tutuklu bulunan sanık Demirtaş için Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısının yapıldığı ancak, bağlantı kurulan cezaevi güvenlik görevlisinin, "sanığın SEGBİS ile duruşmaya katılmak istemediği, savunmasını mahkemede yapma talebiyle ilgili mahkemeye dilekçe gönderdiği' beyanında bulunduğunu" bildirdiği tutanağa geçirildi. Bunun üzerine SEGBİS bağlantısına son verildi.

Demirtaş'ın mahkemeye gönderdiği 15 sayfalık dilekçede, "SEGBİS ile sorgu yapılması ve duruşmalara katılma zorunluluğunun hukuka aykırı olduğu, SEGBİS ile duruşmalara katılımını gerektirecek maddi ve fiili koşulların oluşmadığı, bizzat duruşmada hazır bulunması gerektiği, Kanun Hükmünde Kararname ile değişik Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 196/4. maddesinin anayasaya aykırı olduğu" beyanında bulunarak, söz konusu kanun maddesinin anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep ettiği ifade edildi.

Mahkeme, Demirtaş'ın dava konusu basın açıklamasıyla ilgili medya kurumlarına ve havalimanı polis merkezlerine yazılan yazılara cevap verildiğini belirterek, haber ajanslarının açıklamayla ilgili haberi 8 Eylül 2015'de tüm abonelerine servis ettikleri yönünde beyanda bulundukları dile getirildi.

- "Düşme veya birleştirme kararı verilsin"

Söz alan sanık avukatlarından Ercan Kanar, görüntülere göre Demirtaş'ın açıklamasını Diyarbakır Havalimanında gerçekleştirmiş olabileceğinin bildirildiğini hatırlatarak, "Dava konusu aynı konuşma nedeniyle Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesinde başka bir dava vardır. Tek eylem nedeniyle açılmış birden fazla dava mevcuttur. Fiil yeri itibariyle Diyarbakır'da dava açıldığı göz önüne alındığında, mahkemenizin bu davayı görme yetkisi yoktur ve dava şartı gerçekleşmemiştir. Bu nedenle düşme kararı verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Beyanda bulunan diğer sanık avukatları da mahkemenin düşme kararı vermesini talep ederken, düşme kararı verilmemesi durumunda fiil yerinin Diyarbakır olması ve orada benzer mahiyette davalar açılması nedeniyle yetkisizlik veya resen birleştirme kararı verilmesini istedi.

Talepleri karara bağlayan mahkeme, "düşme" kararı verilmesini gerektirecek herhangi bir yasal neden bulunmadığından bu yöndeki talepleri reddetti.

- Birleştirme kararı

Sanık Demirtaş'ın dava konusu konuşmayı İstanbul Havalimanında yaptığı iddiasıyla dava açıldığına dikkati çeken mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün cevabi yazısında, "Bu konuşmanın Diyarbakır Havaalanı'nda kayda alınmış olabileceğini" bildirdiği, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamede de konuşmanın Diyarbakır'da yapıldığının açıkça belirtildiğini dile getirdi.

Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesinde aynı mahiyette dava açıldığını belirten mahkeme, konuşmanın Diyarbakır Havalimanında yapılması, aynı basın açıklamasında sarf edilen ve davanın konusunu oluşturan sözlerin her iki iddianamede de yer alması hususlarına göre iki dava arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğunu vurguladı.

Mahkeme, dava dosyasının Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesindeki dava dosyasıyla birleştirilmesine ve davanın o dosya üzerinden devam etmesine karar verdi.

- Basın açıklaması

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Demirtaş'ın duruşma salonunda olması ve konuşması gerektiğini söyledi.

Demirtaş'ın yargılanmaması, hakkında dava açılmaması gerektiğini iddia eden Kerestecioğlu, "Çünkü İstanbul Atatürk Havalimanında Selahattin Demirtaş'ın yaptığı bir açıklama iddiasıyla açılan bu dava tamamen gereksiz gerekçesizdir. Aslında İstanbul Havalimanında yapılmayan, Diyarbakır Havalimanında yapılmış olan bir açıklamadan doğan fiil üretmek, yani ortada bir suç yokken suç yaratmaya çalışmaktan ibaret olan bir davadır." ifadelerini kullandı.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 7 Eylül 2015'te havalimanında basın mensuplarına yaptığı bir açıklamada, o dönem başbakan olan Ahmet Davutoğlu için, "Çocuk katili başbakan olarak tarihe geçmiş durumdasınız" ifadesi kullandığı belirtiliyor.

Davutoğlu'nun avukatı aracılığıyla Demirtaş hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu ve Ankara'nın yetkisizlik kararı üzerine dilekçenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği aktarılan iddianamede, hazırlanan fezlekenin TBMM'ye gönderildiği ifade ediliyor.

Anayasada değişiklik yapılmasına ilişkin kanun uyarınca fezleke ve eklerinin başsavcılığa iade edildiği belirtilen iddianamede, Demirtaş'ın, "alenen hakaret" suçundan 3 ay 15 günden 2 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile