Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof . Dr . Süreyya Sakınç , yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Lezzita Cafe ' de düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi . Mart ayı içerisinde kurulan derneklerinin tanıtımlarını yapmak amacıyla toplantı düzenlediklerini kaydeden Süreyya Sakınç , derneklerinin amacı ve faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi . Sakınç , demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü ' nün , özgür ve sivil bir toplum inancı taşıyan bir gurup idealist vatandaş tarafından kurulduğunu , amaçlarının ise ülkede güçlü bir demokratik ve sivil topluma ulaşılmasını ilke edinerek özgürlüklerin ; kamuda ve özel kesimde hesap verebilirlik ve saydamlık anlayışının , sivil toplum örgütleri ile kamu ve özel sektör kuruluşlarının beşeri , finansal ve teknik kapasitelerinin teşvik edilmesi , geliştirilmesi ve güçlendirilmesi olduğunu vurguladı . Sakınç , şöyle devam etti : " Derneğimizin , bir düşünce kuruluşu ( think-thank ) olarak , amaçlarını gerçekleştirmek üzere yürüteceği faaliyetleri arasında ; eğitim programları düzenlemek , ulusal ve uluslararası düzeyde akademik araştırmalar üretmek , kamu kurum ve kuruluşları ile ortak projeler yürütmek , faaliyetlerini tanıtmak amacıyla her türlü yayın faaliyetinde bulunmak , sivil toplum kuruluşlarıyla ortak platformlar oluşturmak sayılabilir . Özgür ve açık bir toplum isteğini yaygın ve güçlü kılacak her türlü politik ve toplumsal girişimlere destek veren derneğimiz , ülkemizin tam demokrasiye geçişini kolaylaştıracak ve halkımızın demokrasiye inancını güçlendirecek faaliyetlerde bulunmayı ilke edinmiştir . "
Türkiye ' nin , demokrasi ve saydamlık sıralamasında 153 ülke arasında 66 . sırada yer aldığını kaydeden Süreyya Sakınç , En ileri demokrasilerin temel ilkesi , basın özgürlüğüne , ifade ve konuşma özgürlüğü-dayandığını belirtti . Sakınç , " Türkiye , basını kısmen özgür olan ülkeler arasındadır ve 106 . sıradadır . Saydamlık , halkın ve medyanın kamu kuruluşlarının resmi kayıtlarına kolayca ulaşmalarını ve hükümetin , yerel yönetimlerin karar ve uygulamalarından haberdar olmalarını ifade eder . Saydamlık , demokrasinin olmazsa olmazlarından biridir ve saydamlığı garantilemeyen hiçbir hükümet demokratik sayılamaz . Türkiye ' den daha saydam ve demokratik ülkeler arasında Gana , Hırvatistan , Moğolistan , El Salvador , Malezya gibi ülkeler sayılabilir . Sivil özgürlükler , politik katılım , çoğulculuk ve seçim sistemleri ve politik kültür gibi değişkenlere göre yapılan demokrasi sıralamasında Türkiye kusurlu demokrasilerle diktatörlükle yönetilen ülkeler arasındaki grupta ve 87 . sırada yer almaktadır . Türkiye ' den daha demokratik kabul edilen ülkeler arasında Bosna-Hersek Filistin özerk Yönetimi , Tayvan , Kıbrıs Rum Yönetimi gibi ülkeler sayılabilir . Ekonomik özgürlükler bakımından ise Türkiye 90 . sırada yer almaktadır . Yolsuzluk sıralamasında Türkiye 180 ülke arasında 61 . sıradadır . Yolsuzluk ve rüşvet sıralamasında Türkiye ' den daha iyi durumdaki ülkeler arasında Küba , Tayvan , Şili , Uruguay , Kıbrıs Rum Yönetimi , Slovakya sayılabilir . Yolsuzluğun önlenmesinde en önemli faktör kamu yönetiminde saydamlığın gerçekleştirilmesidir . Tüm veriler analiz edildiğinde Türkiye ' nin genel olarak tam ve tatmin edici bir demokratikleşme düzeyini henüz yakalayamadığı görülmektedir . " dedi .
Demokrasi Ve Saydamlık Enstitüsü Derneği Tanıtıldı
Geçtiğimiz ay içerisinde kurulan Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü Derneği, Yönetim Kurulu üyeleri bir araya gelerek tanıtım toplantısı yaptı.