Demokrasi Ve Saydamlık Enstitüsü Derneği Tanıtıldı

Demokrasi Ve Saydamlık Enstitüsü Derneği Tanıtıldı

Geçtiğimiz ay içerisinde kurulan Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü Derneği, Yönetim Kurulu üyeleri bir araya gelerek tanıtım toplantısı yaptı.

  Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof . Dr . Süreyya Sakınç , yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Lezzita Cafe ' de düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi . Mart ayı içerisinde kurulan derneklerinin tanıtımlarını yapmak amacıyla toplantı düzenlediklerini kaydeden Süreyya Sakınç , derneklerinin amacı ve faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi . Sakınç , demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü ' nün , özgür ve sivil bir toplum inancı taşıyan bir gurup idealist vatandaş tarafından kurulduğunu , amaçlarının ise ülkede güçlü bir demokratik ve sivil topluma ulaşılmasını ilke edinerek özgürlüklerin ; kamuda ve özel kesimde hesap verebilirlik ve saydamlık anlayışının , sivil toplum örgütleri ile kamu ve özel sektör kuruluşlarının beşeri , finansal ve teknik kapasitelerinin teşvik edilmesi , geliştirilmesi ve güçlendirilmesi olduğunu vurguladı . Sakınç , şöyle devam etti : " Derneğimizin , bir düşünce kuruluşu ( think-thank ) olarak , amaçlarını gerçekleştirmek üzere yürüteceği faaliyetleri arasında ; eğitim programları düzenlemek , ulusal ve uluslararası düzeyde akademik araştırmalar üretmek , kamu kurum ve kuruluşları ile ortak projeler yürütmek , faaliyetlerini tanıtmak amacıyla her türlü yayın faaliyetinde bulunmak , sivil toplum kuruluşlarıyla ortak platformlar oluşturmak sayılabilir . Özgür ve açık bir toplum isteğini yaygın ve güçlü kılacak her türlü politik ve toplumsal girişimlere destek veren derneğimiz , ülkemizin tam demokrasiye geçişini kolaylaştıracak ve halkımızın demokrasiye inancını güçlendirecek faaliyetlerde bulunmayı ilke edinmiştir . "
Türkiye ' nin , demokrasi ve saydamlık sıralamasında 153 ülke arasında 66 . sırada yer aldığını kaydeden Süreyya Sakınç , En ileri demokrasilerin temel ilkesi , basın özgürlüğüne , ifade ve konuşma özgürlüğü-dayandığını belirtti . Sakınç , " Türkiye , basını kısmen özgür olan ülkeler arasındadır ve 106 . sıradadır . Saydamlık , halkın ve medyanın kamu kuruluşlarının resmi kayıtlarına kolayca ulaşmalarını ve hükümetin , yerel yönetimlerin karar ve uygulamalarından haberdar olmalarını ifade eder . Saydamlık , demokrasinin olmazsa olmazlarından biridir ve saydamlığı garantilemeyen hiçbir hükümet demokratik sayılamaz . Türkiye ' den daha saydam ve demokratik ülkeler arasında Gana , Hırvatistan , Moğolistan , El Salvador , Malezya gibi ülkeler sayılabilir . Sivil özgürlükler , politik katılım , çoğulculuk ve seçim sistemleri ve politik kültür gibi değişkenlere göre yapılan demokrasi sıralamasında Türkiye kusurlu demokrasilerle diktatörlükle yönetilen ülkeler arasındaki grupta ve 87 . sırada yer almaktadır . Türkiye ' den daha demokratik kabul edilen ülkeler arasında Bosna-Hersek Filistin özerk Yönetimi , Tayvan , Kıbrıs Rum Yönetimi gibi ülkeler sayılabilir . Ekonomik özgürlükler bakımından ise Türkiye 90 . sırada yer almaktadır . Yolsuzluk sıralamasında Türkiye 180 ülke arasında 61 . sıradadır . Yolsuzluk ve rüşvet sıralamasında Türkiye ' den daha iyi durumdaki ülkeler arasında Küba , Tayvan , Şili , Uruguay , Kıbrıs Rum Yönetimi , Slovakya sayılabilir . Yolsuzluğun önlenmesinde en önemli faktör kamu yönetiminde saydamlığın gerçekleştirilmesidir . Tüm veriler analiz edildiğinde Türkiye ' nin genel olarak tam ve tatmin edici bir demokratikleşme düzeyini henüz yakalayamadığı görülmektedir . " dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile