Demokratik Kongo'daki Siyasi Kriz

Devlet Başkanı Kabila: 'İktidarda kalmak için anayasayı ihlal etmeyi hiçbir zaman düşünmedim'.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Devlet Başkanı Joseph Kabila, iktidar için anayasayı ihlal etmediğini belirtti.

Kabila, parlamentoda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkede her şeyin anayasa kapsamında gerçekleştiğini dile getirerek, 'İktidarda kalmak için anayasayı ihlal etmeyi hiçbir zaman düşünmedim.' dedi.

Konuşmasında, başkanlık görevinin gelecek ay sona ereceğine dikkati çeken Kabila, Avrupa Birliği ile ABD'nin anayasanın ihlal edildiğine yönelik eleştirilerine değindi. Kabila, yabancı güçlerin DKC'nin içişlerine karışmaması gerektiğini vurguladı.

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimler ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak bu ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemdeydi.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle geçen yıl kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş ancak muhalefetin bir kısmı 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Ülkede seçimlerin düzenlenmesini sağlayacak diyalog görüşmeleri ise muhalefet ile iktidar arasında eylülde başlamış ve geçen ay imzalanan bir anlaşmayla sona ermişti. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi için halk Nisan 2018'de sandık başına gidecek, Kabila seçime kadar iktidarda kalacak ve diyalog sürecinin sona erdiği tarihten 21 gün sonra da bir muhalif tarafından yönetilecek geçiş hükümeti oluşturulacak.

Anlaşma şartları gereği Başbakan Augustin Matata Ponyo önceki gün istifa ederek görevi bırakmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile