Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz tarafından valilik binası girişinde karşılanan konuk Bakan Muwango Faumbo Maker, Adana Valisi İlhan Atış'ın odasına geçti. Burada bir konuşma yapan konuk Bakan Maker, Türk iş adamlarının ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Demokratik Kongolular'a yakın ilgisinden dolayı teşekkür ederek, cumhurbaşkanlarının selamını getirdiğini söyledi. İki ülkenin el ele vererek Demokratik Kongolu çocuklara eğitim ve sağlık alanında işbirliğini gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Bakan Maker, ülkelerinin bu yıl 50. Bağımsızlık yılını kutladığını söyledi. Demokratik Kongo'nun bir şehri ile Adana'nın kardeş şehir olması için bir çalışma başlatılmasını isteyen Maker, kendilerine Demokratik Kongoluların kardeşlik duygularını getirdiğini sözlerine ekledi.
Adana Valisi ilhan Atış da, Demokratik Kongo'da okul açan ve yatırım yapan Adanalı işadamlarının Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında köprü vazifesini gerçekleştirdiklerini, paylaşımı seven bu insanları sevdiklerini söyledi. Adana'da 17 bin öğretmen ve 450 bin öğrenci bulunduğunu kaydeden Vali Atış, Adana'nın şuan bankalarda 6 milyar doları parası bulunduğunu, 2,6 milyar dalarlık enerji yatırımının gerçekleşeceğini, Eylül ayında 2 termik santral için 2,4 milyar liralık yatırımın yapılacağını belirterek, 2010 yılında 5 milyar liralık rafineri yatırımını, 2012 yılında 6 milyar dolarlık petro kimya yatırımı izleyeceğini, buralarda çalışacak bölge insanlarına yatırım yaptıklarını söyledi.
Adana'nın sağlık alanında bölgede birinci olduğunu vurgulayan Atış, AB ülkelerinden bile Adana'ya tedavi için insanların geldiğini vurgulayarak, eğitim ve sağlık alanında yardım ve işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
Adanalıların çok sıcakkanlı ve konuksever olduğunu söyleyen Vali İlhan Atış, Demokratik Kongoluların ilk kez Adana'ya geldiğini belirterek, "Kendilerini devamlı bekleriz, başımızın, gözümüzün üstünde yerleri var" dedi.
Vali Atış daha sonra Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Milli Eğitim Bakanı Muwango Faumbo Maker'e üzerinde merkez cami, Büyüksaat ve Taşköprü resminin bulunduğu cam bir vazo verirken, Bakan yardımcılarına da Adana'yı tanıtan kitaplardan hediye etti. Konuk bakan daha sonra Valilik şeref defterini imzaladı.
Demokratik Kongo'lu Bakan Adana'da
Adana Genç İşadamları Derneği'nin (AGİD) konuğu olarak Adana'ya gelen Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Milli Eğitim Bakanı Muwango Faumbo Maker Adana Valisi ilhan Atış'ı makamında ziyaret etti.



















