Demokratik Saglik Sen'den Yetkili Sendikaya Açiklamasi 'Neden Yoksulluk Siniri Altinda Bir Orani Talep Ediyorsunuz?'

Demokratik Saglik Sen'den Yetkili Sendikaya Açiklamasi 'Neden Yoksulluk Siniri Altinda Bir Orani Talep Ediyorsunuz?'

Demokratik Saglik Sen Genel Baskani Togan Demircan, memur maasi zammi görüsmelerinde yoksulluk sinirinin altinda oran talep ettikleri gerekçesiyle yetkili sendikaya tepki gösterdi.

Geçtigimiz günlerde yeni asgari ücret belirlenmis, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2023 yili asgari ücret ara zammini belirlemek için yürüttügü çalismalarin ardindan, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti; yüzde 34 oraninda artis ile 11 bin 402 lira olarak açiklamisti. Bunun ardindan da gözler memur maaslarina çevrildi ve en düsük memur maasinin 22 bin liraya yükseltilmesine iliskin teklifin de TBMM’ye sunulmasi bekleniyor. Demokratik Saglik Sen Genel Baskani Togan Demircan da konuyla ilgili yaptigi açiklamada, "Sizin bir yildir yaptirmadiginiz, diger konfederasyonun her ay yaptirdigi açlik ve yoksulluk siniri kaç lira, neden yoksulluk siniri altinda bir orani talep ediyorsunuz?" diyerek yetkili sendikaya tepkisini dile getirdi.

"Kamu çalisanlarinin sorunlarini, yasadiklari geçim sikintilarini iletin"

Yetkili sendikanin maasi zammi görüsmelerinde yoksulluk sinirinin altinda oran talep ettigini söyleyen Baskan Demircan, "Biz sendikalar emegi temsil ediyoruz. Emekçinin çok daha iyi sartlarda çalisarak, refah düzeyinin daha iyi olmasi için gayret sarf ediyoruz. Bir talepte bulunurken veya dillendirilen rakamlar degerlendirildiginde ülkemizin ekonomik durumunu da göz önünde bulundurmak gerekir ancak kamu görevlilerinin de durumlarini göz önünde bulundurmak, empati yapmak gerekir. Yukarida Sn. Cumhurbaskanimizin ifadesini paylastim, en düsük memur maasini, en düsük kamu isçisi maasindan asagi kalmayacak sekilde düzenleyecegiz diyor. Ama bir sendika baskani da çikip diyor ki ’22 bin lira talep ettik’ Yarin da diyecek ki ’talebimiz karsilik buldu.’ Peki kiymetli baskanim sizin bir yildir yaptirmadiginiz, diger konfederasyonun her ay yaptirdigi açlik ve yoksulluk siniri kaç lira, neden yoksulluk siniri altinda bir orani talep ediyorsunuz? Siz kamu emekçilerini temsil etmiyor musunuz? Yeni kabine üyelerini dönüsümlü olarak her gün ziyaret ediyorsunuz, bu ziyaretlerin konusu nedir? Sn. Bakanlarimiza kamu görevlilerinin geçim zorluklarindan bahsediyor musunuz? Yoksa biriniz elif vav, digeriniz sanli bayragimizi mi hediye ediyorsunuz. Inanin bunlar sizi baglar. Biz ülkemizi ve milletimizi hepinizden çok seviyoruz. Zaten ülkesini ve milletini çok seven herkes dogrulari söylemekle mükellef. Lütfen bu ziyaretlerinizde kamu çalisanlarinin sorunlarini, yasadiklari geçim sikintilarini Sn. Cumhurbaskani’miza dosdogru iletin, biz iletiyoruz. Siz de iletin" açiklamasinda bulundu.

Kamu çalisanlarina da seslendi

Açiklamasinda kamu çalisanlarina da seslenen Baskan Demircan, "Bir diger taraftan kamu isçisi arkadaslarimizin zam oranlari açiklandigi günden beri kendisini onunla kiyaslayan, simdi de asgari ücret tespit komisyonu tarafindan beyan edilen rakam sonrasi ’memur maasi asgari ücretin altinda kaldi’ diye feryat figan eden degerli arkadasim az sakin olalim. Memur maasi asgari ücretin altinda kalmaz. Sorgulaman gerekenin bu olmadigini aslinda sende biliyorsun. Velev ki ayligin asgari ücretin altinda kaldi, sendikani sorgulamalisin. Toplu sözlesme ikramiyesi adi altinda seni nasil köseye sikistirdiklarini hatirlamalisin. Seni 170 lira ugruna nasil zorla üye yaptiklarini hatirlamalisin. Altinci dönem toplu sözlesme masasinda yüzde 5 ve ikinci dönem için yüzde 7, 2023 yili için toplamda yüzde 14’e nasil imza attiklarini ve bunu nasil tarihi kazanim olarak duyurduklarini hafizanda canlandirmalisin. Seyyanen zam teklifini ellerinin tersi ile nasil ittiklerini unutmamalisin. Senin alti ay boyunca finanse etmek durumunda kaldigin enflasyon farkini sana nasil zam gibi algilattiklarini anlamalisin. Tüm bunlari anlamak istemez ve kendilerini hükümetin sendikasiyiz diye nitelendiren ve buna karsilik ’hükümetin sendikasi mi olurmus’ demez ve üye olarak destegini bu sendikalara verirsen bu oranlarla da yasamaya ve hatta yasamaya çalismaya devam edersin. Bir silkelenip kendimize gelmeliyiz. Devlet hepimizin, siyasi erk milletin iradesi hepsine saygimiz sonsuz. Lakin as, is senin. Senin yetkiyi verdigin temsil kabiliyetini kaybetmis sendika maalesef beni de temsil ediyor. Bu yüzden kamu isçisinin maasini, tediyesini, fazla mesai ücretini ve diger gelirlerini elestirirken veya asgari ücretin, ayliginin üstünde oldugunu elestirirken sendikani, sendika baskaninin ayliginin on kati maasini ve beraberindeki sendikalarin taleplerini ve sizi nasil temsil ettigini de lütfen gözden kaçirma" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile