Deneme Amaçli Ekilen Atalik Karakilçik Bugdayi Tohumu Boy Verdi

Deneme Amaçli Ekilen Atalik Karakilçik Bugdayi Tohumu Boy Verdi

İçel’in merkez ilçe Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak, deneme amaçli ekilen atalik karakilçik bugdayi tohumlarinin toprakla bulusturuldugu arazide incelemelerde bulunarak, "Atalik karakilçik tohumlarimiz boy verdi ve mayis ayi içinde hasadini yapacagiz. Bu üretimimizle birlikte çiftçilerimizin tamamen organik olan atalik karakilçik bugdayina dönmesini saglayacagiz” dedi.

Seker otu (stevia), moringa, Sevketi Bostan ve maralfalfa üretimiyle ataga geçen Akdeniz Belediyesi, belediye ve kamuya ait atil haldeki arazileri tarima kazandirmaya devam ediyor. Tarimsal Hizmetler Müdürlügü, son olarak atalik tohum olarak bilinen karakilçik bugday tohumunu, deneme amaçli olarak Homurlu bölgesinde (Yenitaskent Mahallesi) toprakla bulusturdu.

Hasat mayis ayinda

Tarlada incelemelerde bulunan Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak, atil halde bulunan arazinin Milli Emlak’tan tahsisini yaptiklarini belirterek, “Tarimsal Hizmetler Müdürlügümüz ile birlikte atalik tohumu karakilçik bugdayinin deneme üretimini yapiyoruz. Tohumlarimiz boy verdi ve mayis ayi içinde de insallah hasadini yapacagiz. Akdeniz ilçemizde ve kentimizde tarimsal üretime ve üreticilerimize destek veriyoruz” diye konustu.



“Çiftçilerimizin ata tohumu karakilçik bugdayina dönmesini saglayacagiz”

Baskan Gültak, karakilçik bugdayi tohumun tamamen organik oldugunun altini çizerek, “Tohumumuz 10 bin yillik yerli ata tohumu. Buradan bekledigimiz verimi elde ettigimiz takdirde, köylülerimizle, tarimla ugrasan çiftçilerimizle de paylasarak üreticilerimizin ata tohumuna dönmesini saglayacagiz. Çünkü 10 bin yillik tohumun çogaltilmis versiyonu olacak. Kendi kültürümüze, kendi tohumumuza sahip çikmamiz gerekiyor. Bu atil tarlayi aldik ve ektik. Insallah 3 ay içinde de hasadini yapacagiz” seklinde konustu.



Alternatif yem bitkisi maralfalfa da üretiliyor

Besi sektöründe yem (silaj) olarak maralfalfa bitkisi üretimine de deginen Baskan Gültak, “Maralfalfa, besin degeri yüksek bir bitki. Ama bölgemizde pek bilinmiyor. Bu bitkinin farki, yilda 2 hatta 3 kez hasadi yapilabiliyor olmasi. Onun da 3 ay içinde hasadini yapmis olacagiz. Besicilik noktasinda, süt hayvanciliginda önemli bir besin. Bunun da deneme üretimini tamamladiktan sonra uygun verileri elde etmemiz halinde bos arazilerimizi bu sekilde degerlendirecegiz. Besicilik yapan vatandaslarimiza bu tohumlari vererek onlarin da üretime yönelmelerini saglayacagiz” ifadelerini kullandi.

“Kadin kooperatiflerimizi de üretime katiyoruz”

“Akdeniz Belediyesi olarak, tarimda baslattigimiz atakla hem tarim sektöründe faaliyet gösteren vatandaslarimiza hem de bölgemize hizmet ediyoruz” diyen Baskan Mustafa Gültak, “Ayrica uzun yillar bos kalmis, islenmemis veya kaçak sekilde kullanilan arazilerimizi degerlendiriyoruz. Kadin kooperatiflerimizi de isin içine katarak kadinlari üretime kazandiriyor, aile bütçelerine ciddi katki sunmalarini sagliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile