Denetimli Serbestlik Sanat ve Girişimcilik Merkezi kapsamındaki atölyelerde yapılan çalışmalardan oluşan sergi Bakırköy Adliyesi Protokol Salonu'nda açıldı.
Denetimlik Serbestlik Müdürü Soydan Çetinkaya, denetimli serbestlik uygulamasının 2005 yılında Ceza İnfaz Mevzuatında yer almaya başladığını hatırlatarak, "Denetimli serbestlik, suç işleyen kişilerin suça iten nedenlerinin düzeltilmesi ve buna yönelik, bireyin dönüşüm ve gelişimini sağlamaya yönelik çalışmalar yapan alternatif ceza infaz sistemidir. 2005 yılından bu yana 12 yıllık süreçte çok hızlı bir gelişim gösteren denetimli serbestlik sistemi, elektronik kelepçe uygulaması, elektronik takip yöntemleri gibi en modern yöntemleri hızlıca sisteme adapte etmiş, kamu yararına çalışmalarla hem kurumlara maddi anlamda katkılar sağlarken, cezalarını bu yöntemle infaz eden kişilerin hem maddi hem manevi olarak gelişimine önemli katkılar sağlamakta. Aynı zamanda rehabilite edici çalışmalar anlamında bakanlığımızın destekleriyle yapılan akademik çalışmalarla rehabilite edici çalışmaların daha da kaliteli hale gelmesi sağlanmıştır." dedi.
Çetinkaya, denetimli serbestlik çalışmalarında kurumlar arası iletişimin çok önemli olduğunu vurguladı.
Denetimli Serbestlik Sanat ve Girişimcilik Merkezi Projesinin, bu işbirliğinin önemli bir göstergesi olduğunu ifade eden Çetinkaya, şunları kaydetti:
"İstanbul Valiliği, İstanbul Aydın Üniversitesi ve İstanbul'daki diğer denetimli serbestlik müdürlüklerimizle ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bu projeyle personele yaşam koçluğu ve becerileri eğitimleri verildi. Müdürlüklerimizde kurulan ebru, cam, seramik, mum, müzik gibi 14 atölyede hükümlülerimize uygulamalı girişimcilik eğitimleri de düzenlendi. Bu süreç içinde hem rehabilite edici hem bilinçlendirici eğitimler verildi. 2017 yılının başında başladığımız bu projeyle denetimli serbestlik tedbiri altındaki yaklaşık 450 hükümlü bu çalışmalarda yer aldı. 660 saatlik bu projede her atölyede çalışan hükümlü ortalama 6-8 saatlik bir süreçte bu ürünleri ortaya çıkardı. Amacımız, sanatsal yönden eğilimleri ve farkındalıkları arttırmak olduğu gibi, hem kendi hayatlarında hem ailelerinin hayatlarında da mesleki anlamda gelir getirici bir yöne doğru da bunu kullanabilmelerini sağlamaktır. Proje içinde yer alan hükümlülerimize yönelik, Aydın Üniversitesi ile yaptığımız çalışmalarda bilimsel olarak ön ve son testlerle başarının ölçülmesi de sağlanmış oldu. Anadolu ve İstanbul'da yaklaşık 4 bin hükümlü denetimli serbestlikten faydalanıyor. Denetimli serbestlik müdürlüklerinde ilk defa uygulanan bir proje oldu. Bunların sürdürülebilir olması da bizim için önemli. İSMEK ile yaptığımız görüşmelerde 2018 yılında daha uzun süreli, mesleki olarak bunu yapabilecek kursları kurumlarımızda açacağız."
İstanbul Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Harun Yaman, projenin finansını İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından sağlandığını ifade etti.
Denetimli Serbestlik Sanat Ve Girişimcilik Merkezi Proje Sergisi Açıldı
Denetimli Serbestlik Sanat ve Girişimcilik Merkezi kapsamında yapılan çalışmalardan oluşan sergi Bakırköy Adliyesi'nde açıldı Denetimlik Serbestlik Müdürü Çetinkaya: '2017 yılının başında başladığımız bu projeyle denetimli serbestlik tedbiri altındaki yaklaşık 450 hükümlü bu çalışmalarda yer aldı. 660 saatlik bu projede her atölyede çalışan hükümlü ortalama 68 saatlik bir süreçte bu ürünleri ortaya çıkardı. Amacımız, sanatsal yönden eğilimleri ve farkındalıkları arttırmak olduğu gibi hem kendi hayatlarında hem ailelerinin hayatlarında da mesleki anlamda gelir getirici bir yöne doğru da bunu kullanabilmelerini sağlamaktır'