İstanbul Valisi Vasip Şahin, 380 bin denetimli serbestlik kapsamındaki kişiden henüz 4 binine ulaştıklarını belirterek, "Ulaşacağımız daha çok insan var. Bu konuda gayretle ve şevkle yolumuza devam etmemiz gerekiyor." dedi.
İstanbul Valiliği'nin koordinasyonunda İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteklediği ve bazı denetimli serbestlik müdürlükleri ile İstanbul Aydın Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü "Denetimli Serbestlik Sanat ve Girişimcilik Merkezi Projesi"nin kapanış töreni Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Vali Şahin, burada yaptığı konuşmada, bir şekilde suça bulaşmış ancak kanunların kendisine takdir ettiği cezayı çekmiş ya da belli şartlarda çekmeye devam eden vatandaşların tekrar topluma kazandırılması ve normal hayata dönüşleri noktasında bu tür faaliyetlerin çok önemli olduğunu söyledi.
Bu projelerin kişisel gelişimde çok önemli rol oynadığını anlatan Şahin, "Bu tür faaliyetler bir beceri kazandırıyor. Bir sanat ya da bir konuda girişimde bulunma cesareti kazandırıyor. Hepsinin ötesinde bir öz güven kazandırmış oluyor." diye konuştu.
Vali Şahin, 380 bin denetimli serbestlik kapsamındaki kişiden henüz 4 binine ulaştıklarını anlatarak, "Ulaşacağımız daha çok insan var. Bu konuda gayretle ve şevkle yolumuza devam etmemiz gerekiyor." dedi.
Kalkınma ajansı olarak İstanbul'da bu tür faaliyetlere çok önem verdiklerinin altını çizen Şahin, ekonomik ve sosyal kalkınmayı kendilerine eksen olarak belirlediklerini ifade etti.
Şahin, sosyal kalkınma olmadan ekonomik kalkınmanın bir yere kadar giderek tökezlemeye ve bazen sorun çıkarmaya başladığına dikkati çekerek, "Biz bunu dengeli bir şekilde yürütmek ve bunu birbiriyle uyumlu çalıştırmak zorundayız." dedi.
Sosyal kalkınma projelerine özel bir önem vererek devam edeceklerini anlatan Şahin, "Bu konuda daha çok proje yapmaya ve daha çok destek almaya davet ediyoruz." ifadesini kullandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan da, bu projenin bin 250 insana dokunduğunu anlatarak, "Kendini dışlanmış, toplumun dışına itilmiş, uzaklaşmış hisseden bin 250 insana bir şekilde devletin şefkatli elinin uzatıldığını düşündük. Bence asıl kazancımız budur. Biz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olarak elimizden gelen her türlü gayreti gösterme konusunda sizleri temin ederiz." ifadelerini kullandı.
Vali Şahin ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fidan ile beraberindekiler, projeye katkı sağlayan kişilere paket verdi.
Katılımcılar konuşmaların ardından, mahkumların hazırladığı eserlerden oluşan sergiyi gezerek eserlerle ilgili yetkililerden bilgi aldı.
- "Denetimli Serbestlik Sanat ve Girişimcilik Merkezi Projesi"
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından 2016 Yılı Girişimcilik Mali Destek Programı kapsamında desteklenen İstanbul Valiliği'nin koordinasyonunda, Bakırköy Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün yararlanıcısı olduğu, İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Silivri Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve İstanbul Aydın Üniversitesi'nin ortak olduğu "Denetimli Serbestlik Sanat ve Girişimcilik Merkezi Projesi" 15 Ocak 2017'de başladı.
Pazar günü tamamlanacak ve yaklaşık 600 bin lira bütçesi olan bu proje ile denetimli serbestlik tedbiri altında iş bulmakta zorlanan hükümlülerin bir meslek ve sanat sahibi olmaları amaçlandı.
İstanbul’da bulunan tüm Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde ebru, seramik, müzik, cam ve mum atölyesi olmak üzere toplam 14 atölye kuruldu ve bu atölyelerden bin 246 denetimli serbestlik yükümlüsü faydalandı.
Proje kapsamında İstanbul'daki müdürlüklerde görev yapan 40 denetimli serbestlik uzmanına "Yaşam ve Kariyer Koçluğu" eğitiminin yanı sıra KOSGEB İkitelli Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nde 20 denetimli serbestlik memuru "Girişimcilik" eğitiminden faydalandı, girişimcilik eğitimi alan personel tarafından da 4 bin 300 denetimli serbestlik yükümlüsüne girişimcilik semineri verildi.
Girişimcilik seminerlerine katılanlar içerisinde kendi işini kurmak isteyen 96 istekli denetimli serbestlik yükümlüsü de KOSGEB tarafından sertifikalandırılan 32 saatlik "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi"ni başarı ile tamamlayarak İŞKUR tarafından desteklenen hibe programlarına katılmaya hak kazandı.
Proje ortakları arasında yer alan Aydın Üniversitesi ise proje kapsamında programın etkinliğini ölçmek için yaklaşık bin 500 yükümlüye uygulanan ön-test ve son-testi bilimsel çerçevede değerlendirerek akademik bir metin olarak sunacak. Proje, kurumlararası iş birliğinin önemli örneklerinden birini oluşturmakta olup proje kapsamında yaklaşık bin 250 kişinin sanat ve meslek sahibi olmasına yönelik çalışmalara olanak sağlandı.
'Denetimli Serbestlik Sanat Ve Girişimcilik Merkezi Projesi'
İstanbul Valisi Şahin: '380 bin denetimli serbestlik kapsamındaki kişiden henüz 4 binine ulaştık. Ulaşacağımız daha çok insan var. Bu konuda gayretle ve şevkle yolumuza devam etmemiz gerekiyor'