Yıldırım Beyazıd Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uykunun aslında beden için değil, beyin için gerekli bir süreç olduğunu söyledi.
Genellikle uyku sürecini "dinlenmek" ile eşdeğer olarak algılama eğilimi olsa da bedensel dinlenmenin uykunun sadece bir yan etkisi olduğunu belirten Canan, bedenin sessizce uzanıp bir süre hareketsiz kaldığında rahatlıkla dinlenebileceğini fakat beynin dinlenmesinin o kadar da kolay olmadığını ifade etti.
- REM uykusu sırasında beyin aktif hale geliyor
Gün boyu trilyonlarca bitlik bilgiyi işlemek zorunda kalan beynin algılama sistemlerinin düzgün çalışması için her gün periyodik olarak bakım dönemine ihtiyaç duyduğunu dile getiren Canan, "İşte bu bakım dönemi de uykudur. Gece uykusunun REM uykusu adı verilen özel bölümlerinde, beynimizde müthiş aktif süreç cereyan eder. Bu anlarda insanlarda kaydedilen beyin dalgaları, beynin neredeyse gündüz vakti uyanıkken olduğu kadar aktif durumda olduğunu gösterir. Her gece yaklaşık 1.5 saatte bir ortaya çıkan bu REM dönemleri, beynimizin neleri kaydedip neleri sileceğini belirleyen en önemli zihinsel faaliyetlerimizdir. Bu dönemleri kaçırmamak için vaktinde uyku şarttır" diye konuştu.
- Yüksel moral, kaliteli uyku demek
Sağlıklı ve verimli bir yaşam için zamanında ve yeterli düzeyde uykunun şart olduğunu vurgulayan Canan, şunları kaydetti:
"Uyku düzenimiz genetik bir saatle belirlense de çevresel ve yaşamsal faktörler de uykunun süresi ve kalitesi üzerinde belirgin etki yapar. Özellikle fazla ve yüksek kalorili besinler tüketmek, dengesiz beslenme, gün içinde hareket azlığı ve depresyon gibi nedenler, uyku kalitesini azaltan unsurlardır. Bu tarz hayat yaşayanlar günde 8 saatten fazla uyuma eğilimi gösteriyor. Fakat hareketli, morali yüksek, dengeli ve sağlıklı beslenen insanların çok daha kaliteli ve az uykuyla yetinebildiklerini görüyoruz. Kaliteli ve az süreli bir uyku için, az yiyin, çok hareket edin, günde en az bir kez gerçekten açlık hissedin ve moralinizi yüksek tutun."
Dengesiz Beslenenler Uykuya Daha Fazla İhtiyaç Duyuyor
Gün içinde yüksek kalorili besinler tüketmek ve dengesiz beslenmenin uyku kalitesini azalttığı ve çok fazla uyuma eğilimi gösterilmesine neden olduğu bildirildi.