SÜLEYMAN ELÇİN - Geçen yıl üstüne basan ünlü bir sanatçının acile kaldırılmasına neden olan ve 'deniz canlılarının en tehlikelilerinden biri' olarak bilinen 'trakonya' balığı, Serik ilçesinde eşiyle balıkçılık yapan kadını da hastanelik etti.
Kadın, ağlarına takılan balık yüzünden solunum sıkıntısıyla kaldırıldığı hastanede 3 gündür tedavi görüyor.
Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, 'denizin engerek yılanı' olarak adlandırılan trakonya ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Antalya yöresinde 'edrekene' diye bilinen trakonya balığının, Türk sularında 4 türü bulunduğunu ifade eden Gökoğlu, bunlar arasındaki en zehirli türün vipera olduğunu ve bu türün kumluk alanlarda sıklıkla görüldüğünü anlattı. Gökoğlu, trakonyanın, Akdeniz sularında yaşayan en zehirli balık türü olduğunu kaydederek, balığın kumluk alanlara gömülerek yaşadığını ifade etti.
Kumluk plajlarda yüzenlerin, bu balığın üzerine bastıklarında tehlike yaşayabildiğini bildiren Gökoğlu, şöyle konuşu:
'Kumluk alanlarda yaşayan bu balık, soktuğu bölgeyi hareketsiz bırakabiliyor. Şişme, morarma meydana geliyor. Kalp krizine yol açıp solunumu durdurabiliyor. Bu balık sokmasında acilen hastaneye gidip tedaviye başlanması gerekiyor. Balık zehrini yüzgecinde taşıdığı siyah renkteki 3 dikende bulunduruyor. Bu dikenler battığı anda zehri bırakıyor. Kişide şiddetli bir ağrı başlıyor. Özellikle zehire karşı alerjisi olanlarda anında solunumu durdurabiliyor.'
- 'Eldivenle tutulması gerekiyor'
Gökoğlu, balık denizde hızlı hareket edemediği için yüzenlerin üstüne basabildiğini vurgulayarak, geçen yıl bir sanatçının ünlü eşinin de bu şekilde hastanelik olduğunu anımsattı.
Amatör olta balıkçılarının da balığı bilmediği için çıplak elle tutup zarar gördüğünü dile getiren Gökoğlu, 'Hastanelere başvuruyorlar ancak hastanelerde hangi balık türü olduğu bilinmediği için bizi arayıp bilgi alıyorlar. Bu tür balıkların eldivenle tutulması gerekiyor. Aksi takdirde oltadan çıkartılırken çırpınması sonucu balıkçılar sokulabilir. Kumluk alanlarda denize girenlerin de deniz ayakkabılarıyla yüzmeleri gerekiyor.' dedi.
Araştırmalar için denize açıldıklarında sık sık bu balığa rastladıklarını ifade eden Gökoğlu, fakültede getirdikleri örnekler üzerinde trakonya balığı ve oluşturabileceği tehlikelerle ilgili bilgiler verdiğini aktardı.
- 3 gündür hastanede tedavi görüyor
Trakonya balığının sokması sonusu hastanelik olan Serik ilçesi Boğazkent bölgesinde eşiyle balıkçılık yapan Emine Çam ise olayın ağı temizlerken başına geldiğini söyledi.
Sokma sonrası elinde morarmalar başladığını anlatan Çam, 'Balığın soktuğu bölge balon gibi şişti. Acil hastaneye gittik. Dayanılmaz ağrılarım vardı. Solunum sıkıntısı yaşadım. 3 gündür hastanede tedavim sürüyor.' dedi.
Çam, balığın yaklaşık 10 santimetre olması nedeniyle ağ arasında fark edemediğini dile getirerek, 'Küçük bir balık ölümüme neden olacaktı. Bundan sonra eldiven olmadan ağ temizliği yapmayacağım' diye konuştu.
'Deniz Engereği' Trakonya Hastanelik Etti
Antalya'da daha çok kumluk alanlarda yaşayan zehirli bir balık türü olan 'trakonya'nın soktuğu kadın, 3 gündür hastanede tedavi görüyor Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gökoğlu: 'Bu balık soktuğu bölgeyi hareketsiz bırakabiliyor, şişme, morarma meydana geliyor, kalp krizine yol açıp solunumu durdurabiliyor' Trakonyanın soktuğu hasta: 'Balığın soktuğu bölge balon gibi şişti. Acil hastaneye gittik. Dayanılmaz ağrılarım vardı. Solunum sıkıntısı yaşadım'