Deniz Gezmiş’in İzmir’deki Üç Günü

Deniz Gezmiş’in İzmir’deki Üç Günü

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan ölüm yıldönümlerinde anıldı.

Deniz Gezmiş’in o yıllarda en yakınındaki isim olarak bilinen bugünün sanatçı ve yazarı M. Zihni Çetiner, Deniz ile birlikte İzmir’e kaçış serüvenini İzmirliler ile paylaştı. Çetiner, Deniz ile birlikte darağacına kadar uzanan süreci ve yaşadıklarını da aktardı. 6 Mayıs 1972 günü asılarak idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 40’ıncı ölüm yıldönümlerinde İzmir Kültür ve Sanatı Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte anıldı. Konak Belediyesi Dr.Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesinde gerçekleştirilen panele CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mesaj göndererek başarılar diledi. İzmir Kültür Sanat Derneği Başkanı Sancar Maruflu’nun yönettiği panele Birgün gazetesi yazarı Oğuzhan Müftüoğlu, İzmir 68’liler Platformu Başkanı gazeteci yazar Okan Yüksel ve Deniz Gezmiş’in yakın arkadaşı sanatçı yazar Zihni Çetiner konuşmacı olarak katıldı.

Panelin konuşmacıları arasında yer alan yazar Erbil Tuşalp ise rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı için gönderdiği mesajda 24 yaşlarında asılarak idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusaf Aslan’ın ölmediklerini ve örnek alınacak yaşamlarının dimdik ayakta olduğunu bildirdi. Panelin açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan şunları söyledi: “Deniz Gezmiş’in İzmir’de geçirdiği üç günü bugüne kadar kimsenin duymadığını ve hemen herkes için sürpriz olduğunu belirtti.

Başkan Tartan,” Üstelik bizim şu anki başkanlık binamızın bulunduğu yerdeki gençlik merkezinde kalmış. Konak Belediyesi olarak toplumun ve kentin bütün misyonlarına sahip çıkmak, tüm değerleri kucaklamak gibi bir görevi üstleniyoruz. Her şeye ve herkese inat bunu yapmaya devam edeceğiz. Çünkü en çok buna ihtiyacımız var. Biz burada Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ı yani üç fidanı anarken, aslında 68’de yaşananlar ışığında bugüne bir mesaj vermek istiyoruz. Bu toplantının belki de en önemli noktası gençliğin dinamizmi ve gençliğin topluma sahip çıkma gerçekliği. Bir diğer önemli nokta da tam bağımsız Türkiye ideali. Üzerinden geçen bunca yıla rağmen aynı duyguları hala besliyoruz. Tam bağımsız Türkiye özlemimizi yaşıyoruz. Geçmişten ders çıkararak daha aydınlık ve umut dolu bir geleceğe koşmak için gerçekleştirilmesi gereken en önemli konulardan biri bu değerlere sahip çıkmak ve onları paylaşmaktır. Bugün üç fidana söylenebilecek en güzel söz Can Yücel’in dediği gibi “Aşk olsun size çocuklar”dır.”

SÜRECE UYGUN BİR SOL ANLAYIŞ YARATILMAK İSTENİYOR

Birgün gazetesi yazarı Oğuzhan Müftüoğlu, 68 kuşağının yaşandığı uzun süreç içinde mutlaka hataların olduğunu, o günkü hareketin içinde yer alan bazı isimlerin bugün solu karalamaya çalıştığını söyledi.

İçinde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve Mahir Çayan gibi isimlerinde olduğu sürecin karalanmaya çalışıldığını ve bu sürece uygun bir sol anlayışın kabul ettirilmek istendiğini anlatan Müftüoğlu,” Ancak şu unutulmamalıdır ki, Deniz Gezmiş yaşamı boyunca halkların kardeşliğini, özgürlüğü ve eşitliği savunmuştur. İdam sehpasına giderken bile yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği diye bağırmıştır. Ancak bugün gerçekler tahrip edilerek, karalanmak isteniyor. Aradan 40 yıl geçse de Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın özgürlüğe, eşitliğe ve haksızlığa olan mücadelelerini durmaksızın anlatmaya devam edeceğiz. Onların; daha özgür, eşitlikçi dünya düzeni kurma özlemi mücadelelerine her zaman saygı göstereceğiz” dedi.

İZMİR’DE GEÇEN ÜÇ GÜN

Deniz Gezmiş’in en yakın arkadaşları arasında yer alan sanatçı yazar Zihni Çetiner ise, Deniz Gezmiş’in bugüne kadar bilinmeyen üç günlük İzmir ziyaretini anlattı. İstanbul Edebiyat Fakültesi’nde Oya Baydar’ın işçi sınıfı üzerine yazdığı doktora tezinin kabul edilmemesi üzerine Deniz Gezmiş’in girişimi ile okulun işgal edildiğini ve ardından polis tarafından arandığını aktaran Çetiner şöyle devam etti: Deniz Gezmiş’in arandığını duyduğumuzda saklanacak en uygun kentin İzmir olduğunu düşündük. Ve bugünkü Konak Belediyesi Başkanlık binasının bulunduğu yerde talebe birliği lokalinde üç gün boyunca kaldık. Bu sırada o dönemin devrimci hareketi içinde yer alan Süleyman Genç ve Aydın Erten’ler ile birlikte olduk. Ancak yılbaşı akşamını arkadaşlarıyla birlikte geçirme ısrarında olan Deniz Gezmiş’i otobüs ile yolcu ettik. 31 Aralık 1968 sabahı İstanbul’a döndü. Arkadaşlarıyla birlikte kutladığı yılbaşı gecesi ise tutuklanarak cezaevine konuldu.” İzmir 68’liler Platformu Başkanı Okan Yüksel de üç devrimci gencin idamının ardından bu ülkenin acılı çocukları olunmaması gerektiğini söyledi.

Yüksel, “ Onlara sözümüz var. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan bu ülkenin onurlu gençleri, bize onurlu miras ve sorumluluk bıraktılar. Ölümü güzel kılarak sehpaya gittiler, 40 yıldır bu bilinci yaşıyoruz” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile