Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından 18 Kasım 1773'te 'Mühendishane-i Bahri-i Hümayun' adıyla temelleri atılan Deniz Harp Okulunda 9-13 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 'Bahriye Festivali' başladı.
Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, etkinlik kapsamındaki Uluslararası Denizcilik Yarışmaları açılış töreninde, Deniz Harp Okulunun geçmişinin 18. yüz yıla kadar gittiğini söyledi.
Okulun, köklü geçmişiyle beraber önemli başarılar elde ettiğini belirten Kösele, 'Bu uluslararası organizasyonda sizlerle beraber olmak bizim için mutluluk verici. Festival boyunca önemli etkinlikler, gösteriler yapılacak. Ayrıca, 10 dost ülkemizden gelen ekipler de bizlerle beraber. Festival boyunca bizlerle, kültürümüzle beraber güzel zaman geçirmenizi diliyoruz.' dedi.
Oramiral Kösele, etkinliğin oldukça önemli sonuçlara imza atacağına inandığını belirterek, 'Burada önemli dostluklar oluşacak ve gelecekteki organizasyon ve ortaklıklar adına önemli ilişkiler oluşacak. Yarışmadaki tüm arkadaşlara başarılar diliyorum. Festival boyunca ben ve personelim daima sizin isteklerinizi yerine getirmek için hazır olacağız. Her türlü ihtiyacınızda bizlere bunu iletmenizi istiyoruz. Buradan güzel dostluk ve hatıralarla ayrılmanızı temenni ediyoruz.' diye konuştu.
- Bahriye Haftası
Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından 18 Kasım 1773'te 'Mühendishane-i Bahri-i Hümayun' adıyla temelleri atılan Deniz Harp Okulunda 9-13 Mayıs tarihleri arasında, 'Bahriyeliler Buluşuyor' sloganıyla denizcilik festivali 'Bahriye Haftası' düzenleniyor.
Etkinlikte, tüm bahriyelilerin etkileşim içinde bulunacakları bir ortam oluşturulması hedefleniyor.
Denizcilik sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren etkinlik kapsamında, Geleneksel Kuzu Günü, Uluslararası Denizcilik Yarışmaları, Misafir Bahriyeliler Günü, Savunma ve Denizcilik Semineri ve Fuarı düzenleniyor.
Ayrıca, Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı gemiler halkın ziyaretine açılıyor. Uçak, helikopter ve SAT-SAS komandolarının özel gösterileri, gemicilik ve denizcilik yarışmalarının yanı sıra çeşitli faaliyet ve gösteriler gerçekleştiriliyor.
Cuma günü düzenlenecek Geleneksel Kuzu Günü'nde, halat çekme, gemici bağı yapma, silistre çalma, halat salya etme, el incesi atma gibi çeşitli gemicilik yarışmaları yapılacak.
Bu yıl 19'uncusu düzenlenen Uluslararası Denizcilik Yarışmalarında, 10 ülkeden 100'den fazla sporcu, yüzme, yelken, gemicilik ve denizde hayat kurtarma dallarında yarışarak ülkelerini temsil edecek.
Misafir Bahriyeliler Günü'nde ise 30'dan fazla ülkenin sivil ve askeri öğrencileri ülke tanıtım stantları açacak. Ayrıca, misafir bahriyeliler yöresel kıyafetlerinden yöresel yemeklerine, danslarından müziklerine birçok kültürel etkinliklerini sergileyecek.
Savunma ve Denizcilik Fuarı'nda bu alanda hizmet veren firma ve kurumlar ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığının çeşitli birlik stantları kurulacak. Savunma ve denizcilik sektörünün durumunu ve geleceğini ele alacak Savunma ve Denizcilik Semineri'nde ise önde gelen firma ve kurum temsilcileri sunum yapacak.
Deniz Harp Okulu mezunu mühendisler tarafından inşa edilen, muvazzaf subaylar tarafından projesi yapılan ve kullanılan milli gemilerden (MİLGEM) ikincisi olan ADA Sınıfı Korvet TCG Büyükada ile Çanakkale Savaşı'nın kaderini değiştiren Nusret mayın gemisinin tıpkı yapımı müze gemi TCG NUSRET de halkın ziyaretine açılacak.
Bunun yanı sıra Deniz Hava Komutanlığı bağlısı uçaklar da etkinlik alanı üzerinden geçiş yaparak davetlilere güzel anlar yaşatacak.
Festival boyunca ayrıca çeşitli gösteri, sergi ve folklor oyunları gerçekleştirilecek.
Deniz Harp Okulu Bahriye Haftası
Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından 18 Kasım 1773'te 'Mühendishanei Bahrii Hümayun' adıyla temelleri atılan Deniz Harp Okulunda düzenlenen denizcilik festivali başladı Donanma Komutanı Oramiral Kösele: 'Burada önemli dostluklar oluşacak ve gelecekteki organizasyon ve ortaklıklar adına önemli ilişkiler oluşacak'.