Deniz Kaplumbagalari Ilk Yuvayi Yapti

Deniz Kaplumbagalari Ilk Yuvayi Yapti

Antalya’nin Manavgat ilçesi Sorgun-Side sahilinde ilk yetiskin deniz kaplumbagasi yuvasi tespit edildi.

Manavgat’ta nesli tükenme tehlikesi altindaki deniz kaplumbagalarinin yuvalama alanlarindan Sorgun- Side sahilinde, yeni sezonun ilk kaplumbaga yuvasi tespit edildi. Tarim ve Orman Bakanligi’ndan aldigi arastirma izinleriyle izleme faaliyetlerini yürüten DEKAFOK Kiyi Koruma Dernegi tarafindan belirlenen kaplumbaga yuvasi, korumaya alindi. Türkiye’nin taraf oldugu uluslararasi sözlesmeler ve genelgelerle nesli koruma altina alinan deniz kaplumbagalarinin yuvalama alanlari, her yil oldugu gibi bu yil da çesitli uyari ve tedbirlerle korunacak. Bunlarin basinda yuvalama alanlarindan motorlu araçlarin geçmesi, sahilde ates yakilmasi, yavrularin deniz yönüne gitmesini engelleyebilecek yapay isiklar, havai fisekler ve çöpler gibi faktörlerin yasaklanmasi geliyor.

Ilk yuva, geçtigimiz yildan 18 gün önce tespit edildi

DEKAFOK Kurucu Baskani Seher Akyol, bu yil besinci koruma ve izleme sezonuna hazirlandiklarini belirterek, "2020 yilinda bu ise basladigimizda bize ’Burada caretta mi olur?’ demislerdi. Ilk yil burada carettalarin oldugunu, ikinci yil ise deniz analarinin en büyük avcisi carettalarin aslinda buradaki en büyük çalisma alani olan turizm için ne kadar önemli oldugunu gösterdik. Üçüncü yildan itibaren ise çevreye duyarli halkimizin muhtesem çabalariyla daha da güçlendik. Bu yil besinci sezonumuza hazirlanirken çok daha müsterihiz çünkü vicdani duygulari son derece gelismis olan halkimiz artik ne yapmasi ve yapmamasi gerektigini çok iyi biliyor. Geçmis dönemlere bakarak duyarliligiyla beni çok etkileyen off-road sürücülerimiz ekim ayinin ortalarina kadar sahillerimizde araçla geçmemesi gerektigini, kampçilarimiz atesin deniz kaplumbagalarina ne gibi zararlar verdigini çok iyi biliyor. Bölgedeki otellerimiz bu konuda tam destekçimiz ve bu dönemde onlarla ve duyarli personelleriyle muhtesem bir uyum yakaliyoruz" dedi.

DEKAFOK tarafindan yapilan açiklamada; ilk yuvanin geçtigimiz yildan 18 gün önce tespit edildigi belirtilirken, yetiskin deniz kaplumbagalarinin agustos ortalarina kadar yuvalamaya devam etmesinin beklendigi, yavrularin ise ilk yuvadan yaklasik 50 gün sonra çikmaya baslayacagi ve geçen yil oldugu gibi ekim ayinin ortalarina kadar çikislarini sürdürecegi kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile