Kaplumbağaların, 14 kilometrelik sahilde gece başlayıp, günün aydınlanıncaya kadar süren yumurtlamaları, çeşitli üniversitelerden gönüllü öğrenciler tarafından da izleniyor.
Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi'nde kaplumbağalarla ilgili çalışmalarda bulunan Dr. Bektaş Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaymakamlık, belediye, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği'nin desteğiyle bu dönemde sahilde görev aldıklarını söyledi.
Yuva popülasyonunun geçmiş yıllara göre arttığını ifade eden Sönmez, "Bu yıl sahilimizde yeşil deniz kaplumbağalarının bıraktığı yumurtaların yer aldığı 450 yuva var. Yuvalardan ikisi caretta caretta, diğerleri Chelonia Mydas türüne ait. Bir deniz kaplumbağası 100-200 yumurta bırakıyor. Bunların yüzde 75'inden yavru çğıkıyor. Çıkan yavruların da yüzde 75'i denize ulaşıyor" diye konuştu.
Sahile bırakılan yumurtaların başta kıyı erozyunu olmak üzere bazı tehlikelerle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Sönmez, buna önlem almaya çalıştıklarını kaydetti.
Denize yakın noktalardaki 80 yuvaya kum altı kafes yerleştirerek yumurtaları güvenli yere taşıdıklarını belirten Sönmez, sezon sonunda kaç yuvadan ne kadar yavru alındığını, kaçının denize ulaştığını tespit edebileceklerini söyledi.
Sönmez, kaplumbağaların temmuz sonuna kadar yumurtlamaya devam edeceğini, yavruların çıkışının ise ağustos başından eylül sonuna kadar süreceğini aktardı.
Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik de yeşil deniz kaplumbağaları açısından Samandağ sahilinin önemli bir merkez olduğunu söyledi.
Bu kaplumbağaları bölgedeki vatandaşların da sahiplenmeye başladığına dikkati çeken Atik, bunun ilçe turizmine katkı sağlayabileceğini vurguladı.
Deniz Kaplumbağaları Yumurtalarını Bırakmaya Başladı
HATAY - Nesli tükenme tehlikesi bulunan yeşil deniz kaplumbağaları ve caretta carettalar, Hatay'ın Samandağ ilçesindeki sahile yumurtalarını bırakmaya başladı.