Deniz Korucuları Kaçak Avcı Peşinde

Deniz Korucuları Kaçak Avcı Peşinde

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’nin de desteklediği, Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi balıkçılığa kapalı alanlarında koruma etkinliğinin artırılması çalışmaları kapsamında Akdeniz Koruma Derneği (AKD) tarafından yürütülen “Deniz Koruculuğu” uygulaması, avlanma yasaklarını ihlal etmeye çalışanlara göz açtırmıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi tarafından desteklenen, Gökova ÖÇK Bölgesi Balıkçılığa Kapalı Alanları’nda koruma etkinliğinin artırılması çalışmaları, “Deniz Korucuları” ile dikkat çekiyor.

Yasadışı balık avcılığı 24 saat takip altında
Çalışmalar kapsamında, AKD tarafından yürütülen “Deniz Koruculuğu” uygulaması, dördüncü ayını dolduruyor. Gökova körfezi içinde yer alan ve Cumhurbaşkanlığı yazlık konutu Okluk Koyu’nda konuşlandırılan hızlı denetleme botunda görev yapan korucular 24 saat boyunca alandaki yasadışı balık avcılığı faaliyetlerini denetliyorlar.

AMAÇ CEZA VERMEK DEĞİL, FARKINDALIK SAĞLAMAK
Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Marmaris Tarım İlçe Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde yürütülen çalışma, alan içerisinde ideal bir koruma ortamı sağlıyor. Korucuların gün boyu çalışmalarının büyük bölümü Değirmenbükü içerisindeki kullanıcılara farkındalık sağlamayı içeriyor. Dağıtılan broşürler ve bilgilendirici diğer materyaller yardımıyla bölgenin balık stoklarını artırmak için korunduğu bilinci yaygınlaştırılıyor. Denetleme çalışmaları insanlara ceza kesmeyi değil, onlara bu alanı korumanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamayı amaçlıyor.

YASAKLARI İHLAL EDEN BELGELENİYOR
Son birkaç ay içinde alanda bulunan tekne sahiplerinin, yasadışı avcılık faaliyetlerini koruculara bildirmek ve bu faaliyetlerde bulunanları uyarmak suretiyle verdiği destek, yapılan çalışmaların kısa zamanda etkili sonuçlara ulaştığını gösteriyor. Alanın yasak olduğunu bilmesine rağmen ihlal etmeye çalışan profesyonel veya amatör balıkçılar, Deniz Korucuları tarafından belgelendikten sonra Sahil Güvenlik Komutanlığına bildiriliyor. Değirmenbükü Koyu’nda uygulanan pilot projenin, ileride ek finansman kaynaklarıyla Gökova’nın diğer Balıkçılığa Kapalı Alanları’nda da uygulanması planlanıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile