Deniz Kuvvetleri'nin Yeni Denizaltısı 'Reis' 2020'De Hazır

Deniz Kuvvetleri'nin Yeni Denizaltısı 'Reis' 2020'De Hazır

Gölcük Tersane Komutanlığı’nda geçen yıl başlayan Yeni Yerli Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşasına başlanılan "Reis" sınıfı denizaltılarının ilki olan Piri Reis, 2020’de suya indirilecek.

Gölcük Tersanesi, 2015 Ekim ayında başladığı Yeni Yerli Tip Denizaltı Projesi kapsamında başladığı "Reis" sınıfı denizaltıların inşasını sürdürüyor. Proje kapsamında üretimine başlanılan ve çalışmaları hızla devam eden ilk denizaltı olan Piri Reis denizaltısı 2020 yılında Marmara sularına indirilip Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Projenin devamında ise 2025 yılına kadar her yıl bir denizaltı olmak üzere toplamda 6 denizaltı daha üretilecek.

YENİ NESİL PİRİ REİS DENİZALTISI’NA KADIN ELİ DEĞİYOR

Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak olan Reis sınıfı denizaltılardan Piri Reis’in Gölcük Donanma Komutanlığı’nda devam eden tekne inşasında görevli personeller asında bir de kadın subay bulunuyor. Gemi inşa mühendisi Yüzbaşı Özen Masat projede görev alarak, çalışmaları takip ederek milli denizaltıların inşasına kadın eli değdiriyor.

MİLLİ DENİZALTI ORTAYA ÇIKIYOR

Milli Denizaltı Projesi’nin üretim aşaması ve ilerleyişi hakkında bilgi veren Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, “Milli Denizaltı Projesi’nin ilk denizaltısı olan Piri Reis’in alt blokları şu anda birleşim aşamasındadır. Bu alt bloklardan 6-7 tanesi birleşerek bir tekne oluşturmakta ve 5 adet tekne de birleşerek denizaltı gövdesini meydana getirmektedir. Bu gördüğünüz istasyonlar milli sanayinin katkılarıyla daha sonra Gölcük Tersanesi’nin ve milli sanayinin katkılarıyla entegrasyonu yapılarak mukavim tekne hattı oluşturulmuştur” dedi.

HAVADAN BAĞIMSIZ MİLLİ DENİZALTILAR 2025’TE TÜRK SULARINDA

Yeni Tip Denizaltı Projesi ile Türk Deniz Kuvvetleri envanterine havadan bağımsız tahrip sistemine sahip denizaltılar katılması sağlandığını söyleyen Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, “Bu sayede su altından şnorkel yapmaksızın çok daha uzun süre kalabilen ve bir denizaltı için en önemli silah olan sessizlik prensibine son derece sağlık kalan yeni tip denizaltıların envantere katılmasıyla Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katılmış olacaktır. Piri Reis Denizaltısı’nın ilk kaynak töreni 8 Ekim 2015 tarihinde yapılmış olup, 62 ay sora donanmaya teslimi planlanmaktadır. Akabinde 12 ay faz farkıyla diğer gemilerin inşaatına başlanacak olup, projenin 2025 yılında tamamlanması öngörülmektedir” diye konuştu.

"HEDEFİMİZ TAMAMEN MİLLİ DENİZALTI ÜRETMEK"

Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nın görev olarak yüklendiği hedeflerinden de bahseden Tuğamiral Eken, “Deniz Kuvvetleri’nin materyal ve teknik yönden harbe hazır seviyelerin en üst seviyesinde tutmak ve bu kapsamda yeni gemiler inşa etmek, var olan gemileri onarmak ve modernizasyonlarını yapmaktır. Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında edindiğimiz denizaltı tasarım, onarım, inşa, bilgi ve birikimimizi ileride görev verilmesi durumunda milli imkanlarla dizayn ve inşa edilecek denizaltılarımız için kullanmak en önemli hedeflerimizden birisidir” dedi.

"BATARYALAR GÖLCÜK’TE ÜRETİLECEK"

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında denizaltında kullanılacak bataryaların da Gölcük’teki fabrikada üretileceğini belirten Tuğamiral Eken, "Denizaltı gemilerine dalmış durumda ihtiyacı olan gücü sağlayan, içerisinde bulundurduğu bataryalardır. Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek olan gemilerimize de dalmış durumda güç veren bataryaları Gölcük Tersanesi Komutanlığı bünyesindeki Denizaltı Batarya Fabrikası’nda imal edeceğiz. Bu kapsamda, batarya fabrikası üretim hattının da mukavim tekne üretim hattına benzer şekilde modernizasyon ve düzenleme çalışmaları tamamlanmıştır. Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek Reis sınıfı denizaltılarımız, bataryalarına ilave olarak, bünyesindeki yakıt hücreleri ile enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecek, dolayısıyla su üstüne çıkmaksızın daha uzun süre görev yapabilecektir" şeklinde konuştu.

PİRİ REİS’İN ÜRETİMİNDE YENİ METOT KULLANILIYOR

Tuğamiral Aydın Eken’in ardından üretim hakkında detaylı bilgi veren Gölcük Tersanesi Komutanlığı Gemi İnşa Başmühendisi Albay Ali Bahadır ise, “Ara kat sahası dalma derinliği itibariyle daha önceki denizaltılarımıza üstünlük sağlamaktadır. Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin diğer projelerden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi, diğer projelerde enine inşa yöntemi kullanılıyor olmasına rağmen bu projede ilk kez dikine inşa yöntemine geçilmesidir” şeklinde konuştu.

"PİRİ REİS İLE KAYNAK KULLANIMI ÜST SEVİYELERE ÇIKTI"

Projenin Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacağını söyleyen Albay Bahadır, “Halihazırda Reis Sınıfı Denizaltı Projesi’nin birinci denizaltısı olan TGC Piri Reis’in 20 nolu bloğunun alt blok imalatları, 30 ve 40 nolu bloğun imalatları devam etmektedir. Bu proje ile birlikte artık kaynak kalitemizi daha öncekilere göre çok üst noktalara çıkarıp, dairesel ölçümlerde 2 binde 1 hassasiyeti yakalamış bulunmaktayız. Kaynak hızımızı 4 katına çıkarıp, işçilik maliyetlerinden tasarruf sağlamış ve tersane imkan ve kabiliyetlerini daha verimli kullanır hale gelmiş bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

SU YÜZEYİNE ÇIKMADAN SİNSİCE İLERLEYECEK

Yeni Nesil Denizaltı Projesi’nde 8 Ekim 2015 tarihinde inşasına başlanılan Pirireis denizaltısı, daha önce inşa edilmiş denizaltılardan en büyük farkı Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi’ne sahip olması. Piri Reis’i faklı kılan Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi yakıt pili teknolojisini kullanarak, denizaltı bünyesinde bulunan hidrojen ve sıvı oksijenin tepkimesi sonucunda havaya ihtiyaç duymadan enerji üretecek ve bu sayede denizaltının su yüzeyine çıkmadan harekat yapma imkanı bulacak. Projede yerli yüklenici olarak ise STM, Aselsan, Havelsan, Ayesaş, Mılsoft, Koç Bilgi Sistem ve TÜBİTAK görev alıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile