İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi, TED mezunu Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi'nde '21. Yüzyılda Birey Olmak' konulu konferans verdi. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Koordinatörlüğünün katkıları ile düzenlenen konferansta Arıboğan, geleceğin dünyasının nasıl olacağına ilişkin gençlere bilgiler verdi. Arıboğan, "Bizim kuşağımız Türkiye'yi tarım toplumundan sanayi toplumuna geçirmeyi başardı. Türkiye artık büyük bir sanayi ülkesi, uçak üretiyor, buzdolabı, televizyon, otomobil üretiyor. Siz, 'sanayi sonrası' dediğimiz yepyeni bir toplumun fertleri olacaksınız. Bu salonda bulunanların yarısı mezun olduğunda henüz icat edilmemiş bir mesleği yapacak" dedi
Sanayi sonrası toplumun bireyi nasıl manipüle edildiği hakkında bilgiler veren Arıboğan, tarım toplumlarında doğada kaynağından akan suyun, sanayi toplumunda şişelenerek meta haline getirildiğini ve üç birime satıldığını söyledi.
Arıboğan, sanayi sonrası toplumda ise suyun, sudan öte bir şey haline getirilerek içine katılan bir takım maddelerle gençleştirici etkisi olduğunun söylenebildiğini ve fiyatının 13 birime çıkarılabildiği örneğini verdi. Arıboğan, sanayi sonrası toplumun insanların psikolojisi üzerinde manipülatif araçlar kullandığını belirtti.
ABD'de yaşanan 11 Eylül terör olaylarının dünya için bir milat olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arıboğan, "11 Eylül'de üretilen korku üzerinden El Kaide fenomeni yaratıldı. Bütün dünyada savunma harcamaları katlandı. Teröristler Arap asıllıydı, Avrupa'da eğitim görmüşlerdi, Florida'da uçuş eğitim almışlardı. Buna rağmen hepimiz gittik Afganistan'ı bombaladık. Bir tek olay dünyadaki bütün algıları değiştirdi" dedi.
'Sizi korku üzerinden yeniden inşa edebiliriz' gerçeğinin ortaya çıktığının altını çizen Arıboğan, "Domuz gribi, kuş gribi, deli dana geliyor, diye korkular salınıyor. Bütün dünya bir laboratuvar deneyinde gibiyiz. Yaşlılık eskiden saygı duyulan bir olguydu. Selülit, burnumuz kadar doğal bir şeydi. Şimdi sistem insanlara 20 yaşında kalmak zorundasın, diyor ve bu yönde tüketime zorluyor" dedi
Arıboğan, internette alışveriş yaparken tüketicinin zevkine dair depolanan tüm bu bilgilerin kullanıldığını, bunun bir ileri aşamasının ise kişiye özel düşünülmüş ürünleri içeren ve satın alıp almama kararını tüm dünya ile birlikte alabilecek bir sistem olacağını belirtti.
Geleceğin mesleklerinin de bu yönde şekillendiğini anlatan Arıboğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bazılarınızın mesleği sarışınların ne sevdiğini takip etmek, bazılarınızın mesleği bir mağazanın tamamının gezilebilmesini sağlayacak şekilde merdivenleri yerleştirmek, bazılarınızın mesleği bisküvi reyonun yanına hangi ürün grubunun yerleştirilmesi gerektiğini bulmak olacak. Bunların çok belirgin matematik hesapları var. Geleceğin mesleklerinde taklide yer yok, bilginin üreticisi olmak, inovatif olmak zorundasınız." Arıboğan, konferansın sonunda gençlerin meslek tercihleri konusunda yönelttikleri soruları cevapladı
Deniz Ülke Arıboğan Ted'lilere '21. Yüzyılın Bireyini' Anlattı
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, "ABD'de yaşanan 11 Eylül terör olayları dünya için bir milattı, üretilen korku üzerinden El Kaide fenomeni yaratıldı" dedi.