Deniz Ürünleri Sanayicileri Dernegi (DESAD) Yönetim Kurulu Baskani Niyazi Önen, Marmara Denizi'ndeki müsilaj (deniz salyasi) tehdidine iliskin, "Aritma tesislerinin yatirimlarini bugünden yarina gerçeklestirmek mümkün degil, bu bir süreç ama bu sürecin sonunda kesinlikle denizlerimize sifir kötü atik verecek duruma gelmemiz lazim." dedi.
Önen, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Marmara Denizi'ni müsilajdan kurtarmak için devletin gerekli tedbirleri ilan ettigini belirterek, bu çerçevede alinacak önlemlerle sorunun çözülecegine inandigini söyledi.
Atiklarin bertaraf edilmesine deginen Önen, söyle konustu:
"Müsilaj konusu bugünden yarina olacak bir is degil. Sanayi kuruluslarinin, organize sanayi bölgelerinin, kamu kuruluslarinin, belediyelerin tüm atiklarini biyolojik aritma yaparak su anki parametrelerden çok daha siki parametrelere getirerek denize desarj vermesi lazim. Bunun için de sürecin minimum 6 ay ila 2 yila uzayacagini tahmin ediyorum. Çünkü aritma tesislerinin yatirimlarini bugünden yarina gerçeklestirmek mümkün degil, bu bir süreç ama bu sürecin sonunda kesinlikle denizlerimize sifir kötü atik verecek duruma gelmemiz lazim."
Önen, müsilajin su ürünleri sektörünü, deniz ürünlerinden al sat yapanlari, avlananlari direkt etkiledigini sözlerine ekledi.
Deniz Ürünleri Sanayicileri Dernegi Baskani Niyazi Önen'den Müsilaj Degerlendirmesi Açiklamasi
'Aritma tesislerinin yatirimlarini bugünden yarina gerçeklestirmek mümkün degil, bu bir süreç ama bu sürecin sonunda kesinlikle denizlerimize sifir kötü atik verecek duruma gelmemiz lazim'.