Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı , Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ( UNDP ) , Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü , Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülen Küresel Çevre Fonu ( GEF ) mali destekli " Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi " nin
paydaş kurumlara tanıtımı turizm gözdesi Foça ' da gerçekleşti . Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı ' ndan yapılan açıklamada ; projenin sonunda ise Türkiye ' nin kara sularındaki biyolojik çeşitliliğin korunması için yapılan çalışmalara önemli katkıda bulunulmuş olacak , taraf olunan uluslararası sözleşmeler kapsamında yükümlülüklerin yerine getirilmesi sağlanacak , Kurumlararası koordinasyon yapıları güçlendirilerek , başlangıçtaki önemli bir boşluk doldurulacaktır .
Foça Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonu ' nda gerçekleşen tanıtım toplantısının proje koordinatörü Dr . Haluk Güçlüsoy konu ile ilgili bilgi aktardı . 6 millyon 220 bin dolar bütçeli proje ; Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından yürütülmekte olup projenin uygulayıcı ortağı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olduğu öğrenildi . Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü , Tarım ve Köyişleri Bakanlığı , Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı , Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı , Sahil Güvenlik Komutanlığı , Bayındırlık ve İskan Bakanlığı , Ulaştırma Bakanlığı , Kültür ve Turizm Bakanlığı , Valilikler , Mahalli İdareler , üniversiteler , ulusal ve yerel sivil toplum örgütleri ve yerel halk temsilcileri ile işbirliği çerçevesinde projenin muayyen süresi olan Mayıs 2009 - Ekim 2013 tarihleri arasını gerçekleştirilecektir .
Projenin Uygulama Alanları olarak ise ; Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi , Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi , Foça ÖÇK Bölgesi , Gökova ÖÇK Bölgesi , Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgesi ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkını içine alan 6 bölgeyi kapsıyor . Projeden beklenen ana sonuçlarda ; proje kapsamında , Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı ( ÖÇKKB ) proje ortakları ile işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışarak üç ana sonuca ulaşmayı hedefleniyor . Böylece ; mevcut Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının daha etkin yönetimini sağlanarak yeni Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının ( DKKA ) kurulmasına öncelik verilmesi amacıyla sorumlu kurumların ihtiyaç duyduğu kurumsal yapı ve kapasite güçlendirilmiş olacak . Deniz ve Kıyı Koruma Alanları ( DKKA ) için finansal planlama ve yönetim sistemleri geliştirilmesi ve uygulanması ile etkin iş planlaması , yeterli düzeyde gelir üretimi ve etkin maliyet yönetimi sağlanmış olacak . Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının ( DKKA ) çok amaçlı kullanım alanlarında , ekonomik faaliyetlerin düzenlenmesi ve yönetimi için kurumlararası koordinasyon sağlanmış olacak .
TÜRKİYE PROJEDEN NASIL FAYDALANACAK?
Projenin sonunda , Türkiye ' nin kara sularındaki biyolojik çeşitliliğin korunması için yapılan çalışmalara önemli katkıda bulunulmuş olacak , taraf olunan uluslararası sözleşmeler kapsamında yükümlülüklerin yerine getirilmesi sağlanacak , Kurumlararası koordinasyon yapıları güçlendirilerek , başlangıçtaki önemli bir boşluk doldurulacaktır . Deniz ve Kıyı Koruma Alanları sistemi yaklaşık olarak 100 bin hektarlık kısımla yüzde 44 ' lük oranda arttırılacaktır . Bu genişleme , yeni ÖÇK bölgelerine ek olarak , balıkçılığa kapalı alanlar oluşturulması konusunda ilk önemli örneği içerecek , denizel biyolojik çeşitliliğin korunması için Türkiye ' nin gelecekteki aynı amaçlı çalışmalarında önemli bir uygulama olacak . Deniz ve Kıyı Koruma Alanları konusundaki kilit yönetim otoritelerinin yönetim kapasiteleri güçlendirileceği öğrenildi . Üzerinde mutabık kalınan ulusal plan önerisi ileride deniz ve kıyı koruma alanları sisteminin geliştirilmesini sağlayacağı bildirildi . Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının sürdürülebilir finansmanı için gerekli sistemler güçlendirilecek ve bu mevcut alanların yönetimini kolaylaştırırken aynı zamanda gelecekte deniz ve kıyı koruma alanlarının sayısı ve toplam alanlarının arttırılması için sağlam bir zemin oluşturmaya elverişli .
Kurumlar ve diğer ilgi grupları denizel biyolojik çeşitliliğe yönelik hem karasal hem de deniz kaynaklı tehditlere etkin müdahale edebilecek . Bahsedilen bu hedeflerin gerçekleştirilmesi ile Deniz ve Kıyı Koruma Alanları sisteminin sürdürülebilirliği sağlanacak , mevcut durumdaki değişimlerle beraber uzun vadede denizel biyolojik çeşitlilik üzerindeki olumlu etkiler projenin tamamlanmasından sonra da devam edecek .
Deniz Ve Kıyılar Koruma Altına Alınıyor
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülen Küresel Çevre Fonu (GEF) mali destekli "Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" nin