Antalya Tenis İhtisas Kulübü'nde düzenlenen toplantıda konuşan DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, 2009 yılında Deniz Turizmi Yönetmeliği'nin çıkarılmasıyla sektörün kimlik kazanmaya başladığını söyledi.
Deniz turizminin artık meslek olarak algılanmaya başladığını, sektörün Türk turizmine çok büyük katkı yaptığını ifade eden Erol, ''Denizcilik sektörü Türkiye'nin turizm değerlerine yüzde 15 katkı yapmaktadır. Geçen yıl denizcilik sektörü Türk turizm gelirlerine 4,5 milyar dolar döviz kazandırmıştır. Denizcilik sektörü turizmde de yıldız olmaya başladı.
Bunda meslek sahiplerinin çok büyük katkısı bulunmaktadır'' dedi.
Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Deniz Binbaşı Kadir Karakaya ise Türkiye'nin turizm gelirlerinin yüzde 15'inin denizcilik sektöründen elde edildiğini anlattı.
Deniz turizmi işletmelerinin denetimlerden çok şikayet ettiğini anlatan Karakaya, denetimlerdeki amaçlarının sektör temsilcilerini ve turistleri bıktırmak olmadığını, denetimlerle faaliyetleri bir disiplin altına almak istediklerini söyledi.
Karakaya, ''Biz keyfi olarak denetim yapmıyoruz. Konulan kanun ve kuralların uygulanıp uygulanmadığını ve sektörün eksikliklerini denetlemeye çalışıyoruz. Denizde can taşınıyor. Denetimlerin amacı eksik bulmak değil, sektörün göremediği eksiklikleri tamamlamaktır. Aynı takımın futbolcularıyız. Amacımız turizm sektörünün iyi bir sezon geçirmesidir. Denizde olabilecek her konuda denizcilerin ve sektörün yanındayız'' diye konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mücella Kılınç da Türkiye'de turizm amaçlı spor faaliyetlerinin en fazla Antalya'da gerçekleştirildiğini bildirdi.
Su sporları faaliyet alanında 379 belge düzenlendiğini ifade eden Kılınç, kaza oranlarının çok düşük olduğunu, Antalya'da su sporları firmalarının kurallara uyduğunu vurguladı.
Kaş Sualtı ve Dalış Derneği Başkanı Yusuf Ziya Şülekoğlu, Türkiye'de senede 250 bin dalış gerçekleştirildiğini belirterek, dalış turizminin gelişen bir sektör olduğunu bildirdi.
Dalış turizmindeki sıkıntıların giderilmesi gerektiğine işaret eden Şülekoğlu, ''Türkiye, dalış turizminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Mısır'da yılda 10 milyon dalış yapılıyor. Siyasi karışıklıklar nedeniyle bu ülkeye giden turistler artık başka yerleri tercih ediyor. Özellikle Hırvatistan tercih ediliyor. Biz Mısır'da yapılan 10 milyon dalışın yüzde 10'nu Türkiye'ye çekebilsek döviz girdisi daha da artacak. Dünya pastasındaki payımızı artırmak istiyoruz'' dedi.
Muhabir: Volkan Poliçe
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
''Denizcilik Bilgilendirme ve Değerlendirme'' Toplantısı Yapıldı
Deniz Ticaret Odası tarafından, ''Denizcilik Bilgilendirme ve Değerlendirme'' toplantısı yapıldı.