Denizcilik Sirketlerinin Avrupa Ve Türkiye'yi Sok Eden Karari

Denizcilik Sirketlerinin Avrupa Ve Türkiye'yi Sok Eden Karari

Dünyanin en büyük denizlik sirketlerinin Süveys kanali yerine Cebelitarik Bogazini kullanma karari aldigini belirten Asset Lojistik Genel Müdür Onur Tekin, konteyner tasima maliyetlerinin iki katina çiktigini ve kargolarda gecikmelerin olacagini söyleyerek ithalat-ihracat yapan Türk sirketlerini uyardi.

Israil ile Hamas arasinda yasanan savas sebebi ile dev denizcilik sirketleri Süveys Kanalini güvensiz bulduklari ve bu nedenle o hat yerine Cebelitarik Bogazi’ni kullanma karari aldi. Bu kararin, konteynerlerin transit sürelerinde ciddi gecikmelere yol açarak tedarik zincirinde de gecikmelere sebep olacagini söyleyen Asset Lojistik Genel Müdürü Onur Tekin, Uzakdogu navlun fiyatlarinin bin 500 dolardan 3 bin dolara çiktigini ifade etti.



“Ihracat ve ithalat yapan sirketlerin aksakliklara karsi önlem almalari gerekmekte”

Tekin, bu durumun ihracat zincirinde aksamalara neden olacagini belirterek, “Dünyanin en büyük denizcilik sirketlerinin, Yemen’den gelen tehditlerden dolayi Süveys Kanalini kullanmama karari kaldi. Resimde de görülecegi üzere gemi rotalari ciddi manada artti en büyük sirketler arasindaki firmalarin bazilari bu karari alarak Süveys Kanalini geçisini durdurup Cebelitarik Bogazini kullanacaklarini açikladilar. Diger armatörlerin bu karari alip almayacaklari ile ilgili herhangi bir açiklama henüz yapilmadi. Bu karar konteynerlerin transit sürelerinde ciddi gecikmelere yol açacak olup, tedarik zincirinde ciddi gecikmelere sebep olacaktir. Uzakdogu navlun fiyatlari bin 500 dolar iken bu gelismenin ardindan 3 bin dolarin üzerine çikti. Bu kararin olumsuz olarak etkileyecegi bir diger konu ise ithalattaki konteynerlerin geç gelmesinden ötürü ihracatta konteyner bulunamama problemi olacaktir. Yakin zamanda ihracat tarafinda da navlun artislarini yasayabiliriz. Türkiye’deki ihracat ve ithalat yapan sirketlerin bu olayin ardindan aksakliklara karsi gerekli önlemleri almalari gerekmektedir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile