Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Çanakkale'de Kutlandı

ÇANAKKALE - Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Çanakkale'de törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen ilk törende, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Çanakkale Liman Başkanı Barış Birdane tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Birdane, yaptığı konuşmada, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın bu yıl aynı zamanda Gelibolulu olan büyük denizci Piri Reis'in dünya haritasını çizmesinin 500. yıl dönümüne rastladığını söyledi.

Birdane, 500 yıl önce Gelibolu'da, bilinen dünyayı ayrıntılı ve anlaşılır şekilde haritaya geçiren Piri Reis'in bugün bile tüm akademisyenlerin ve bilim çevrelerinin saygı duyduğu bilimsel çalışmanın değerli örneğini sergilediğini belirterek, "Piri Reis'in ne yazık ki bu bilimsel yaklaşımı ve dünyayı stratejik olarak yeniden çözümleme başarısı, yaşadığı dönemde karşılık bulamadığı gibi aydınlık fikirleri ve haritası da kendisi gibi unutulmuştur" dedi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklama ve çöküş döneminde adeta yabancıların tekeline terk edilen denizlerin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve halkın büyük çabalarıyla kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrası 1 Temmuz 1926 tarihinde tekrar Türk milletine iade edildiğine işaret eden Birdane, "Unutulan büyük denizci dehası Piri Reis ve dünya haritası yeniden gün ışığına çıkarılmıştır" diye konuştu.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından, Çanakkale İskelesi'nden ''Alınteri 8'' adlı feribota binen vali yardımcıları Hüseyin Kulözü ve Cemal Yıldızer, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığını temsilen Kurmay Albay Murat Yılmazarslan, Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Liman Başkanı Birdane, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Çanakkale Müdürü İsmail Durgun, Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Müdürü Rıdvan Gezgin ile sektör temsilcileri deniz şehitleri için denize çelenk bıraktı.

Bu sırada, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörler ve hızlı tahlisiye botu ile sahil güvenlik botu gösteri yaptı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile