Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı Kutlanıyor İstanbul

'1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84.

  ' 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ' nın 84 . yıl dönümü törenlerle kutlanıyor .
İstanbul ' daki ilk tören , İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu , Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu , Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ilgili kuruluşların Taksim Cumhuriyet Anıtı ' na çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunmasıyla başladı .
İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesinin ardından Vali Mutlu , Anıt Şeref Defteri ' ni imzaladı .
Beşiktaş Barbaros Anıtı ' ndaki törende yine Vali Mutlu ve öteki ilgililer anıta çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu .
İstiklal Marşı ' nın okunmasının ardından , günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı .
Denizcilik Müsteşarı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli , burada yaptığı konuşmada , ' denizci millet , denizci ülke ' seviyesine ulaşabilmek için deniz bilinci ve kültürünü oluşturmak amacıyla gençlere yönelik etkinlikler düzenlediklerini söyledi .
Şevli , bu sayede artık denizcilik bayramının , sadece İstanbul ' da değil , Burdur , Urfa , Diyarbakır gibi şehirlerde de kutlanmaya başlandığını kaydetti .
Cemalettin Şevli , denizcilik açısından zengin bir potansiyele sahip Türkiye denizciliğinin en iyi şekilde değerlendirilerek , dünya denizciliğinde hak ettiği yeri almasını dilediklerini vurguladı .
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına konuşan Deniz Binbaşı Yalçın Kadıoğlu da Türk denizcilik tarihinin en önemli dönüm noktalarından olan kabotaj hakkının kazanılmasının 84 . yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi .
16 . yüzyılda denizciliğin güven ve huzur içinde yapıldığını anlatan Kadıoğlu , " daha sonra yabancılara verilen ayrıcalıklar sonunda Türklerin kendi denizine yabancı düştüğünü ve taşımacılığın yabancılar tarafından gerçekleştirildiğini " ifade etti .
Cumhuriyet dönemine kadar deniz ticareti ve taşımacılığının yeterince gelişemediğini kaydeden Kadıoğlu , denizi ihmal ederek yaşamanın mümkün olmadığı bu coğrafyada , üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye ' nin gerek güvenlik , gerekse ekonomik olarak denizlere tam bağımlı olduğunu , üç denizde de tam varlık göstermesinin zorunluluk olduğunu söyledi .
Kadıoğlu , Türk denizciliğinin 16 . yüzyıldan sonra bugün tarihinin en güçlü dönemini yaşadığını kaydetti .
Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da Türk denizciliğini marka haline getiren deniz şehitlerini şükranla andıklarını vurguladı . Türk denizciliğinin son yıllarda büyük yol katettiğini anlatan Kalkavan , Barbaros Hayrettin Paşa ' nın yaptıklarının bugün kendilerine ışık tuttuğunu ve bu yakılan meşalenin sonsuza dek devam edeceğini söyledi .
Yapılan konuşmaların ardından , Kuzey Deniz Saha Komutanı Mehmet Otuzbiroğlu , Anıt Şeref Defteri ' ne , ' Deniz ve Kabotaj Bayramı ' nı kutlamanın gururu içerisindeyiz . Eşsiz bir coğrafyaya sahip ülkemizin güvenlik ve refahı vazgeçilmez bir şekilde çevrelendiği denizlere bağımlıdır ' diye yazdı .
Daha sonra , törene katılanlar Barbaros Hayrettin Paşa ' nın türbesini ziyaret etti .

01 . 07 . 2010 12 : 16 : 55
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile