Denizde Fenalaşan Ortaokul Öğrencisinin Ölmesi

Kuşadası'nda girdiği denizde ayağına bir şey battığını söyledikten sonra fenalaşan ortaokul öğrencisinin kaldırıldığı hastanede ölümüyle ilgili otopsi sonucunun, yapılan tahlil bulgularına göre açıklanacağı bildirildiEKODOSD Başkanı Sürücü:'Çocuğun ölüm nedeni henüz belli değil ancak son söylediklerinden hareket edersek, bu tip kumluk yerlerde üzerine basıldığında ölümle sonuçlanacak kadar zehirli balık türleri var.'

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde girdiği denizde ayağına bir şey battığını söyledikten hemen sonra fenalaşan ortaokul öğrencisi 14 yaşındaki Mustafa Efe Ergen'in kaldırıldığı hastanedeki ölümüyle ilgili soruşturma sürüyor.

İzmir Adli Tıp Tıp Kurumu Grup Başkanlığından alınan bilgiye göre, Ergen'in otopsi işlemlerinin devam ettiği, tahlil bulgularına göre kesin ölüm nedeninin belli olacağı belirtildi.

Eko Sistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Kuştur Plajında ortaokul öğrencisi Ergen'in arkadaşlarıyla serinlemek için girdiği denizde ayağını bir şeyin ısırdığını söylemesinin ardından hayatını kaybetmesiyle ilgili denizlerdeki tehlikeye dikkati çekti.

- Kumluktan zehirli Trakonya'ya mı bastı?

Çocuğun ölüm nedeninin henüz belli olmadığını ancak son söylediklerinden hareketle onu öldürebilecek kadar zehirli balıkların kumluk alanlarda bulunduğunu söyledi. Sürücü şöyle konuştu:

'Bu tür kumluk alanlarda bulunan Trakonya adı verilen zehirli balık, ilk sırt yüzgeci ve solungaç üzerinde çok zehirli bir dikene sahiptir. Üzerine basıldığı taktirde inanılamaz bir acı verir. Daha sonra da alerjik bir bünyeye de sahipse bu bir insanın ölümüne yol açabilir.'

Kumluk bölgelerde denize girenlerin çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Sürücü, plastik deniz ayakkabısı ile denize girmenin bir tedbir olabileceğini ifade etti.

Su altı dalışı araştırma merkezi üzerine özel bir işletmesi bulunan dalış eğitmeni Tolga Pat ise denizde Trakonya balığı dışında zehirli balık türlerinden balon balığının da olduğunu ve aynı şekilde üzerine basıldığında bunu tehdit olarak algılayarak kendini şişirerek oluşturduğu dikensi yapıyla vücudundaki zehiri aktarabildiğini söyledi.

Genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlı ve yosunlu alanlarda yaşamlarını sürdüren balon balıklarının su diplerinde yatarak, kafasının üst bölümünde yer alan gözleri ile küçük canlıları ya da diğer balıkları avladıklarını belirten Pat şunları kaydetti:

'Baharın gelmesiyle daha çok nisan ve mayıs aylarında kışı geçirdikleri derin sulardan sahil bölgelerine, kimi zaman da acı su bölgelerine yönelirler. Temmuz- eylül arasındaki süreçte üreyen balon balıkları bu dönemde daha tehlikeliler ve dokunulduğunda eğer salgılarlarsa 1 miligramlık toksinle yetişkin bir insanı öldürebilirler.'

- Olay

Önceki gün Kuştur Plajında arkadaşlarıyla serinlemek için denize giren Nermin Metin Akar Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Mustafa Efe Ergen, yüzerken fenalaşmıştı. Çevredekilerin yardımıyla kıyıya çıkarılan Ergen, ayağını bir şeyin battığını ve başının döndüğünü söylemiş ardından da bayılmıştı. Ergen, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Mustafa Efe Ergen'in olay günü birlikte denize girdiği 3 arkadaşı da hastane polisine verdikleri ifadelerinde, bellerine kadar suyun içinde olduklarını, Mustafa'nın aniden 'Ayağıma birşey battı, bana birşey oldu, beni sudan çıkarın' diyerek bağırmaya başlayınca hemen denizden çıkardıklarını 112 Acil ambulansıyla hastaneye getirdiklerini anlatmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile