Izmir Büyüksehir Belediyesi Deniz Koruma Sube Müdürlügü bünyesindeki Mavi Bayrak Koordinasyon Birimi, “Plajlarin Rengi Mavi” sloganiyla yürüttügü çalismalarina bir yenisini daha ekledi. Birim Avrupa Çevre Ajansi Girisimi tarafindan baslatilan, Türkiye Çevre Egitim Vakfi (TÜRKÇEV) ve Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nin yürüttügü Deniz Çöpleri Izleme Programi’na katildi.
Proje Izmirlilerin yogun olarak ziyaret ettigi Balçova’daki Inciralti Kent Ormani’nda basladi.
Bu program sayesinde atiklarin kiyilarda ve Körfez’deki hareketi takip edilerek siniflandirilacak.
"Amaç sadece çöp toplamak degil"
Türkiye Çevre Egitim Vakfi Bölge Koordinatörü Dogan Karatas çalismanin yaklasik 1,5 yildir Türkiye’de 11 noktada yürütüldügünü söyledi.
Deniz çöpleri ve plastiklerin, çöp sorununun önemli ayaklarini olusturdugunu ifade eden Dogan Karatas, “Amacimiz bilimsel bir çalisma ortaya koymak. Bu bir çöp toplama etkinligi degil. Tamamen bilimsel, verileri incelenen ve sonuçlari raporlanan bir çalisma. Biz burada topladigimiz çöpleri teker teker lastikler, ahsaplar, metal malzemeler diye siniflandiracagiz ve bu çöplerin özellikle ülkemizdeki, lokal düzeyde de Körfez’deki hareketlerini bir yil boyunca takip edecegiz” dedi.
“Dünyanin en büyük sorunu plastikler”
Izmir Büyüksehir Belediyesinin çalismanin içinde olmasinin anlamli oldugunu belirten Karatas söyle konustu: “Dünyanin en büyük sorunu plastikler. Biz de gördük ki topladigimiz çöplerin büyük bir kismi plastiklerden olusuyor. Plastikler dogada kolay kolay çözülmüyor. Bugün artik soframizi da etkileyen mikro plastik sorunu da var. Bunlara dikkat çekmek istiyoruz. Burada hem günlük kullanimdan kaynaklanan çöpleri hem de deniz çöplerini yakaliyoruz. Bu çalisma sayesinde insanlara çöplerin kendiliginden ortaya çikmadigini, kendilerinin ürettigi bir sey oldugu mesajini verecegiz.”
“Kiyilarda hangi atiktan ne kadar olustuguna bakilacak”
Iklim Degisikligi ve Çevre Koruma Kontrol Dairesi Baskanligina bagli Deniz Koruma Sube Müdürü Özlem Görken ise projeye katkida bulunmaktan dolayi mutlu olduklarini belirterek sunlari söyledi: “Deniz kiyisinda toplanacak atiklarin siniflandirilmasi yapilacak. Kiyilarda hangi atiktan ne kadar olustuguna bakilacak. Insan kaynakli atiklardan bahsediyoruz. Körfez’imizi ve kiyilarimizi temiz tutmak için araliksiz çalisiyoruz. Bu çalismalarin farkindalik olusturup sürdürülebilir çevre ve deniz ortami yaratmasi için çalismalarimizi sürdürecegiz.”
“En çok sigara izmariti çikti”
Inciralti Kent Ormani kiyisina vuran atiklari toplayan Sema Uzun Günes, “En çok sigara izmariti topladik. Cam parçalari, plastikler de var. Kiyilarimiz, denizlerimiz çok kiymetli. Bunlarin kiymetini bilelim. Geri dönüsü olmayan bir kirlilige neden olmayalim” diye konustu.
“En büyük zarari biz veriyoruz”
Adnan Menderes Anadolu Lisesi ögrencisi Sila Alper ise insanlarin sürekli dogayi kirlettigini ifade ederek “Denizler kirleniyor. Bu kirliligi artik önlemek zorundayiz. Biz de burada çöpleri topluyoruz. Herkes evinin önündeki çöpleri bile toplasa, çok sey kazaniriz. Baska bir yasam alanimiz yok ama buna ragmen insanlar her seyi hor kullaniyor. Birçok seyden sikâyetçiyiz ama en büyük zarari biz veriyoruz. Gelecek nesillere iyi seyler birakmiyoruz. Su an bu dünyada yasayabiliyorsam, çocuklarimiza da güzel bir alan birakmak zorundayiz. Bir sürü çekirdek kabugu topluyoruz. Bunlari yere atacaginiza bir posete koyup çöpe atsaniz, çok daha güzel olur. Dogaya çok fazla zarar veriyoruz” sözlerine yer verdi.
Tüm gün süren çalisma sonrasinda atiklar siniflandirilarak raporlandi. Program bir yil boyunca Inciralti Kent Ormani’nda devam edecek.
Denizdeki Atiklar Mercek Altina Aliniyor
Izmir Büyüksehir Belediyesi, Avrupa Çevre Ajansi Girisimi tarafindan baslatilan Deniz Çöpleri Izleme Programi’na (MLW) katildi. Programin ilk gününde Balçova’daki Inciralti Kent Ormani’nin yüz metrelik kiyi seridinde biriken atiklar toplandi. Toplanan atiklar, plastik, ahsap, metal malzeme diye siniflandirilacak. Ardindan kiyilarda hangi atiklarin ne kadar olustuguna bakilacak.