Enstitünün Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'da 24 Kasım 2012'de meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından Sömbeki Körfezi, Simi Adası civarında bir gecede 200'ün üzerinde depremin olduğunu hatırlattı.
Depremlerin dağılımına bakıldığında Sömbeki Körfezi ve Bozburun civarında çembere benzer 16 kilometre çapında bir magma odasının oluştuğunu tespit ettiklerini anlatan Ecevitoğlu, şöyle konuştu:
"Bu magma odası dolmaya başlayınca yukarıyı zorluyor. Bu magma, fay kırıklarından yükseliyor. Bir kısmı su tabanına da yayılıyor. Fay kırıklarından çıkan kayalar, 300-350 santigrat sıcaklığında. Isınan suyu yukarıya alabilirsek, jeotermal elektrik santrali kurup türbinleri döndürebilirsiniz. Ege ve Akdeniz'de özellikle yaz mevsiminde önemli miktarda elektrik tüketimi oluyor. Buraya kurulabilecek jeotermal elektrik santrali etrafı kirletmeden enerji sağlayabilir."
-"Çevreci bir santral olmasını istiyoruz"
Ecevitoğlu, jeotermal elektrik üretimi üzerine yoğunlaştıklarına değinerek, denizdeki fayların içindeki sıcak kayaları bulmaya çalışacaklarını vurguladı.
Söz konusu bölgeye yatırım yapılması gerektiğini ifade eden Ecevitoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Jeotermal elektrik enerjisi elde etme şansımız olacak. Üniversite olarak bölgeye örnek bir jeotermal santral kurma planımız bulunuyor. Son teknolojiye sahip, çevreci bir santral olmasını istiyoruz. Santrallerin kıyıdan görünmeyecek şekilde olması gerekiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bu konuda bir görüşme yapacağız."
Denizdeki Faydan Jeotermal Enerji Elde Edecekler
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü önderliğinde bazı üniversitelerin katılımıyla hayata geçirilecek projede, Muğla'daki Sömbeki Körfezi ile Bozburun civarındaki fay hatlarından çıkan sıcak su sayesinde jeotermal enerji elde edilmesinin planladığı bildirildi.