Denizden Çıkan Lahit Bakıma Alındı

Antalya’nın Alanya ilçesinde denizde bulunan Roma dönemine ait lahit, Alanya Müzesi’nde stil kritiği yoluyla tarihlendirilmesi ve ait olduğu bölgenin belirlenmesi için inceleniyor.


Lahidin tuzlu sudan arındırma çalışmaları yapılıyor. Stil kritiği yoluyla tarihlendirilmesi ve ait olduğu bölgenin belirlenmesi için lahidin fotoğrafları İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar tarafından incelenmeye alındı. Yapılan ilk incelemede lahidin üzerinde 2 satır yazı olduğu ve sahiplerine ait isimler olabileceği tahmin ediliyor. Alanya Müzesi Müdürü Seher Türkmen, lahidin uzun süre denizde kaldığı için tuzlu sudan arındırıldığını söyledi.

Lahidin temizlenmesi için müze bahçesine tatlı su damlama sistemi kurulduğunu kaydeden Türkmen, restoratör ve konservatörlerle yapılan görüşmeler sonucunda lahidin temizlenmesi için bu sistemi belirlediklerini belirtti.

Türkmen, “Uygulanan bu yöntemle tatlı su Lahit’in her noktasına temas etmesi sağlanıyor. Kıl ve yumuşak fırçalarla çıkan tuzlu suyun atılması sağlanıyor. Bundan sonraki aşamada saf su ile temizlenecek." dedi.

Lahide ilginin çok fazla olduğunu ifade eden Türkmen, "Müzemizi açmadık ama yine de meraklıların görmesi için Lahit’i bahçede herkesin görebileceği bir noktaya yerleştirdik. Çalışmalarımızı da burada yapıyoruz. Kolayca izlenebiliyor. Bahçe duvarlarından bakanlar da böylece meraklarını gidermiş oluyor." diye konuştu.

Büyük bölümü 'Medusa' ve 'Eros' figürleriyle kaplı lahit, Alanya’nın Okurcalar beldesinde 3 Temmuz'da dalgıç Hakan Güleç tarafından plajda dalış yaparken bulunmuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile