Denize Birakilan Yarali Balon Baligina, Diger Balon Baliklari Saldirdi

Denize Birakilan Yarali Balon Baligina, Diger Balon Baliklari Saldirdi

Antalya’da bir balikçinin oltasina takilip yarali olarak tekrar denize salinan en büyük balon baligi türüne, etrafina toplanan yüzlerce balon baligi saldirdi. Balon baliklarinin kendi türlerini yeme anlari cep telefonu kamerasina yansirken, 17 senedir amatör balikçilik yapan Savas Güzel, “Ilk defa böyle bir seye sahit oluyorum. Kendi cinsine bunu yapan, diger baliklara ne yapar bilmiyorum” dedi. Görüntüleri yorumlayan Prof. Dr. Mehmet Gökoglu ise, yarali balon baliginin denize koku saldigini ve diger balon baliklarini bu yüzden saldirdigini söyledi. Gökoglu, bu türlerin insandan korktugunu da ekledi.

Antalya’da amatör balikçilik yapan Savas Güzel, 3 arkadasiyla birlikte Kumluca ilçesi Mavikent açiklarinda balik avina gitti. Güzel’in denize saldigi oltasina yaklasik 3 kiloluk bir balon baligi takildi. Balon baligini kancadan kurtarip denize tekrar salan Güzel, gördügü manzara karsisinda adeta soke oldu. Yaralanan ve su üzerinde duran Güzel2in tuttugu balon baligina, ayni türdeki diger balon baliklari saldirdi. Gözü önünde tuttugu baligin diger türler tarafindan yendigini gören Güzel, o anlari ise cep telefonu kamerasiyla kaydetti.



"Kendi cinsine bunu yapan, digerler baliklara ne yapar bilmiyorum"

Yasadiklarini anlatan Savas Güzel, “4 arkadas baliga çikmistik. Balik bulucumuz asiri derecede balik oldugunu yazdi. 2-3 kiloluk balon baligi oltamiza takildi. Misinamizla onu çekerken, arkasindan 300-400 tane daha ayni cins balon baligi geldi. Tuttugum balon baligini tekrar denize saldigimda, balik hafif hareketsiz kaldi. O ara diger baliklar kendi cinsini yemeye basladi.

Gözümüzün önünde paramparça ettiler. Yaklasik 17 yildir balikçilik yapiyorum, yakalamadigimiz hiçbir tür kalmadi. Balon baliginin kendi cinsini bu sekilde yemesini ilk defa görüyorum. Kendi cinsine bunu yapan, digerler baliklara ne yapar bilmiyorum” dedi

“Koku birakan yarali türlerine Pirana gibi saldiriyorlar”

Görüntüleri yorumlayan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu ise, söz konusu türün en büyük tür Lagocephalus Sceleratus oldugunu kaydetti.

Türün yaralandiginda denize bir koku biraktigini belirten Gökoglu, “Daha önce ufak olan yarali bir türü denize biraktigimizda ayni türün bireyleri ona da saldirdi. Muhtemelen bir koku birakiyor ve digerleri de adeta pirana gibi yarali olana saldirip onu tüketiyorlar. Baska balik türlerinde böyle bir olay gözlemlemedik” dedi.

Gökoglu, yasanan olayin balikçilarin agi ya da misinalarindaki olusabilecek zarara örnek bir vaka olduguna da dikkati çekerek, “Kendi bireyini yemek için bu kadar saldiriyorsa, balikçinin aginda yakaladigi diger baliklar diger baliklara nasil saldirdigini göz önünde bulundurmak gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“Insanlardan korkarlar ve kaçarlar”

Balon baliginin insanlardan korktugunu da sözlerine ekleyen Gökoglu, “Insanin oldugu yere yaklasmazlar ve kaçarlar. Sadece küçük olan türler bizimle birlikte hareket edebilir ancak zarar vermezler. Fakat o büyük olan türü oltayla tutup parmaginizi agzina koyarsaniz koparir. Çünkü çeneleri ve disleri çok keskin.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile