Denizli’de “dünya Dili Türkçe” Sempozyumu Yapıldı

Denizli’de “dünya Dili Türkçe” Sempozyumu Yapıldı

Bu yıl Denizli’de düzenlenen, 5. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu'nun Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, yüzyıllardır Farsça ve Arapça’ya boyun eğmeyen Türkçe’nin son yıllarda İngilizce’nin esiri haline geldiğini söyledi.

Bu yıl 5.’si düzenlenen ve Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu, bugün yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.

PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Sezai Günalp, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve 20 ülkeden 233 bilim adamı katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını 5. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Onursal Başkanı ve Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Güzel yaptı. Osmanlı döneminde alınan bazı kararlar ile Türkçe’nin zorunlu olarak okutulduğunu ve yazıldığını, o dönemlerde resmi dilin de Türkçe olduğunu belirten Güzel, “Yazılı belgelere bakıldığında 11. asırdan itibaren Türkçe Anadolu sahasında konuşulmaya başlanmış. Türkçe konuşulurken, bir taraftan da en iyi şekilde korunmuş. Devlet adamları, yazarlar Türkçe’yi korumak ve yaygınlaştırmak için ellerinden gelen çalışmayı yapmışlar. Diğer yandan Osmanlı döneminde Türkçe’nin konuşulması ve kullanılması anayasalar ile de koruma altına alınmıştı” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün de 1923 Anayasası’nda Türkçe’yi resmi dil olarak göstererek gerçek devlet adamlığını ortaya koyduğunu belirten Güzel, “Günümüzde bazılarının dediği gibi Osmanlı Farsça ve Arapça esiri olmadı. Türkçe, geçmişte Arapça ve Farsça'dan kelime almış, fakat taviz vermemiştir. Günümüzde Türkçe, İngilizce'nin esiri olmuştur. İlk, orta ve yüksek öğretim kurumlarımız adeta yarış halinde İngilizce eğitim öğretim yapmaktadır. Bir yabancılaşma ve yabancılaştırma süreci başlamış, yarış halinde devam etmektedir. Geçmişimize iftirada bulunmayalım. Günümüzde İngilizce bilirsen, profesör de olursun, bilim adamı da olursun denilmekte. Saygısızca bir ithamda bulunmak istemiyorum. Bu konuda Türkçe diliyle ilgili olarak planlı bir çalışma yapılmalı ve ana-baba ocağından başlayarak ilk, orta ve lise bölümlerinde öğrencilere uzman Türkçe öğretmenler eşliğinde Türkçe öğretilmelidir” dedi.

Konuşmaların ardından sempozyuma gelen bilim adamlarına çeşitli hediyeler verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile