SEBAHATDIN ZEYREK - Denizli'nin Çal ilçesinde kurakligin etkisiyle sulari taban seviyesine inen Büyük Menderes Nehri'nde 8 asirlik gelenek olan Sudan Koyun Geçirme Yarismasi'nin bu yil da düzenlenebilmesi için çözüm yollari tartisiliyor.
Anadolu'da meteorolojik kurakliktan en fazla etkilenen tarim havzalarindan olan Denizli'de DSI 212. Sube Müdürlügü verilerine göre tarimsal sulamanin yapildigi Isikli, Adigüzel, Cindere ve Yenidere barajlarinda su seviyeleri geçen yila göre yari yariya azaldi.
Acigöl, Isikli ve Beylerli göllerindeki su çekilmesinin yani sira Büyük Menderes Nehri'ndeki suyun da bazi bölümlerde taban seviyesine kadar geriledigi gözleniyor.
Kuraklik, kentte tarimsal verimin düsmesinin yaninda kültürel boyutta da etkilerini gösteriyor.
Büyük Menderes Nehri'nin Çal ilçesine bagli Asagiseyit Mahallesi Köprübasi mevkisinden geçen bölümü üzerinde düzenlenen "Sudan Koyun Geçirme Yarismasi" için de çare araniyor.
Her yil agustos ayinda çobanlarin derinligi 1,5 metreye ulasan suya girerek koyun sürüsünü nehrin karsisina geçirmekteki maharetlerini sergiledigi yarismanin yapildigi bölgede kurakligin ardindan su seviyesi santimetrelerle ölçülecek seviyeye geriledi.
Geçen yil 847'ncisi yeni tip koronavirüs önlemleri kapsaminda sembolik olarak düzenlenebilen yarismanin bu yil da salginin yani sira kuraklik nedeniyle iptal edilmesinden endise duyuluyor.
UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirasi Listesinde yer alan yarismanin düzenlenebilmesi için çalisma yürüten ilçe belediyesi, gerekirse nehir içine su tasiyarak yapay gölet olusturmayi planliyor.
Çal Belediye Baskani Fethi Akcan, AA muhabirine, kurakligin kent genelinde etkilerinin korkutucu boyuta geldigini, özellikle hububat ekili arazilerde verim kaybinin yüksek oldugunu belirtti.
Büyük Menderes Nehri'nin bazi bölümlerinde de su seviyesinin neredeyse sifira düstügünü belirten Akcan, Sudan Koyun Geçirme Yarismasi geleneginin devami için çözüm seçeneklerini degerlendirdiklerini ifade etti.
Akcan, söyle konustu:
"DSI ile yapmis oldugumuz görüsmeler sonucu Isikli Gölü'nden belli araliklarla nehre su salinmasi kararlastirildi. Agustos sonunda yapacagimiz koyun geçirme etkinlikleri öncesinde de su salinmasi saglanacak. Isikli Gölü'nde bir sorun olursa yarismanin olacagi bölümde yapay gölet olusturacagiz, gerekirse tasima suyla yarisma gelenegini sürdürecegiz."
- Ürün tarlada kaldi
Kentteki kurakligin tarima yansimalarini degerlendiren Merkezefendi Ziraat Odasi Baskani Hamdi Gemici ise kasim ayindan bu yana beklenen yagislarin görülmedigi bölgede su kaynaklarinin kritik seviyelere indigini ifade etti.
Denizli'de 376 bin hektar arazide 128 çesit ürün yetistirildigini ifade eden Gemici, "Bazi bölgelerdeki tarimsal verim kaybi yüzde 75-90 civarina ulasti. Sayin Cumhurbaskanimiz kayip yasayan çiftçilerimizin elinden tutulacagini söyledi. Bu, çiftçimizin yüregine su serpti." diye konustu.
Üreticiyi salma sulama yapilmamasi konusunda uyardiklarini kaydeden Gemici, çiftçinin bu yili en az hasarla kapatmanin derdinde oldugunu aktardi.
Denizli'de Sulari Çekilen Nehirde 'Sudan Koyun Geçirme Yarismasi' Düzenlemek Için Çözüm Araniyor
Ege'nin verimli ovalarinin bulundugu Denizli'de sulama barajlari ve göllerdeki su seviyeleri geçen yila göre önemli ölçüde gerilerken Büyük Menderes Nehri'nin bazi bölümlerinde sular taban seviyesine yaklasti Nehrin Çal ilçesinden geçen bölümünde bu yil 848'incisi düzenlenmesi öngörülen Sudan Koyun Geçirme Yarismasi için Isikli Gölü'nden belli araliklarla su verilmesi ya da su tasinarak yapay gölet olusturulmasi planlaniyor Çal Belediye Baskani Fethi Akcan: 'Gerekirse tasima suyla yarisma gelenegini sürdürecegiz'.