'Denizli'de Termal ve Sağlık Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği' Paneli

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Türkiye'nin 2023 yılında üretmeyi hedeflediği 600 megavat jeotermal elektriğin, 300 megavatının Denizli'den karşılanacağını bildirdi.

Denizli Valiliği tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ile işbirliğiyle "Denizli'de Termal ve Sağlık Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği" paneli, Rıchmond Pamukkale Termal Otel'de başladı.

Burada konuşan Vali Demir, Denizli'de termal sağlık turizminde önemli mesafeler alındığını ifade etti.

Sağlık turizminin yanında jeotermal elektrik üretiminde çok önemli bir konumda olduğunu dile getiren Demir, Türkiye'nin ilk jeotermal elektrik santralinin Denizli'de kurulduğu ve santralin 95 megavatlık elektrik üretildiğini kaydetti.

Bunun yeterli olmadığını savunan Demir, "2023 yılında, Türkiye'nin üretmeyi hedeflediği 600 megavat jeotermal elektriğin, 300 megavatını Denizli'nin üretilecek. Bu hedefin çok daha fazlası geçebiliriz" dedi.

Vali Demir, jeotermal kaynağın tarımda kullanılmasıyla ilgili uzun yıllardan beri uğraşıldığını fakat başarı elde edilemediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"3 yıldır da biz uğraşıyoruz. Geçen oluşturulan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgesi için yapılan parsel için ihaleye çıktık. Hiç talibi çıkmadı. Buna da bir formül bulundu. Sağlık Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'dan uzmanlar incelemede bulundu. Türkiye'de ilk defa Organize Sera Bölgesi Denizli'de olacak. Yıl sonuna kadar 20 milyon lira ödenek gönderilecek. Bu ödenek sağlandığında Denizli, sera organize bölgesini tamamlayan ilk kent o. Bu sadece bizim sorunumuz değil. Eğer biz bunu başarırsak, Anadolu'daki birçok şehirde olabilirliğini görecek. Bu anlamda da bir örnek teşkil edecek"
- "Karahayıt'ta termal sağlık turizmin olacağı artık göstermemiz gerekiyor"
Termal sağlık turizminde önemli adımların atıldığını kaydeden Vali Abdülkadir Demir, kür merkezlerin oluşturulması için hukuki alt yapısının tamamlanması gerektiğini vurguladı. Kür merkezinde, yapılacak rekreasyon alanlarıyla, insanların zamanını çok keyifli geçireceği ve sağlık anlamında terapi olacağı iyi şartların oluşturulması gerektiğini dile getiren Demir, "Biz, bunu yapmak zorundayız ve yapacağımıza da inanıyorum. Bu konuda yeni yapılan tesislerle çok başarılı görünen kentler var. Biz bunun sürdürebilir olacağına inanmıyoruz. Karahayıt'ta termal sağlık turizmin olacağı artık göstermemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Karahayıt' bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında, 1800 yıl önce termal sağlık turizminin üst düzey yapıldığını gösteren bulguların bulunduğunu kaydeden Demir, "İnsanlara burada yüzyıllar önce sağlık hizmeti verilmiş. Bizde tekrar bunu canlandırmak zorundayız. Turizm deyince artık kimse deniz, kum, güneşi konuşmuyor. 'Termal sağlık turizmi' deniliyor. Başbakanımız ve bütün bakanlarımız bu işe sahip çıkıyor. Bu hedefle örtüşerek Denizliİ'de başlayan bu çalışmanın, Anadolu'nun diğer kentlerine doğru örneklerle dağılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Panele, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ve davetliler katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile