Denizli'de Tütün Ürünlerine Baslama Yasi 19 Olarak Belirlendi

Denizli'de Tütün Ürünlerine Baslama Yasi 19 Olarak Belirlendi

Denizli Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli’de geçen yil 3 bin 798 kisinin sigara birakma polikliniklerine basvurdugunu, bunlardan bin 54’ünün sigarayi biraktigini belirterek; "Tütün kullananlarin ortalama 18 yil düzenli olarak kullandiklarini ve maalesef ki ilk tütün baslama yasinin 19 oldugunu gördük" dedi.



Toplumda saglikli yasam bilincini gelistirmek, tütün kullanimi ve zararlari konusunda farkindalik olusturmak, tütün ürünlerini kullananlara birakmalari yönünde tesvik etmek amaciyla ülkemizde 9 Subat Sigarayi Birakma Günü kapsaminda çesitli farkindalik faaliyetleri düzenlendigini söyleyen Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, “Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) insan sagligini tehdit eden ve önlenebilir en önemli etkenin tütün ve tütün ürünlerinin kullanimi oldugunu vurgulamaktadir. Sigara kullanimi, akciger kanseri basta olmak üzere diger kanserlerin gelisiminde, kalp hastaliklarinin ve KOAH basta olmak üzere birçok solunum yolu hastaliginin ortaya çikmasinda temel etkendir” seklinde konustu.



2023 Yilinda 3 bin 798 kisi sigara birakma polikliniklerine basvurdu

Tütün ürünü kullanimini birakmanin her zaman ve her yasta büyük fayda saglayacagini, ilk sigara birakma gününden itibaren de akciger ve kalpte degisimin baslayacagini anlatan Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, “En yakin verilere baktigimizda uluslar arasi karsilastirmada OECD ortalamasi 15 yas ve üzeri bireylerde tütün ve tütün mahsulleri kullanma orani yüzde 20 iken bu oran 2019 yili TÜIK Türkiye Saglik Arastirmasi sonuçlarina göre Türkiye’de yüzde 28 olarak belirlenmistir. Denizli olarak baktigimizda, 2023 yilinda bakanligimiz koordinasyonunda Denizli’de tüm ilçelerimizden örneklem olusturarak 15 yas ve üzeri nüfusta saglik davranisi arastirmasi kapsaminda anket çalismasi yaptik, yapmis oldugumuz anket çalismalarinin sonuçlarina göre, arastirmaya katilan 2 bin 708 kisi içinde yüzde 32,2’sinin tütün ve benzeri kullanmakta oldugunu, tütün kullananlarin ortalama 18 yil düzenli olarak kullandiklarini ve maalesef ki ilk tütün baslama yasinin 19 oldugunu gördük. Tabi ki önemli olan hiç baslamamaktir diyoruz ama sigara kullanan bireylerde de birakmaya yönelik tüm saglik kurumlarimizla çalismalarimizi yürütmekteyiz” dedi.



“5 bin 500 kisiye sigarayi birakma egitimi verildi”

Uz. Dr. Berna Öztürk, “Sigarayi birakmakla birlikte kan basinci düsmekte, yüksek kalp atis hizi ve kan dolasimindaki karbon monoksit seviyesi normale dönmekte zamanla bagisiklik sistemi güçlenmektedir. 2-12 hafta içinde dolasim düzelmekte, akciger kapasitesi artmakta, öksürük ve nefes darligi sikayetleri azalmaktadir. Sigarayi birakmayi düsünenler Saglik Bakanligi Sigara Birakma Danisma Hatti Alo 171’i arayarak destek alabilirler. Yine ilimizdeki sigara birakma polikliniklerine basvurarak sigara birakma konusunda egitim almis hekimlerimizin yardimi ve yönlendirmesiyle sigarayi birakabilirler. Bu dogrultuda 2023 yilinda 3 bin 798 kisi sigara birakma polikliniklerine basvurdu. Bunlardan 1054 kisi sigarayi birakti. Yine ilimizde 5 bin 500 kisiye sigarayi birakma egitimi verildi.

Bakanligimizin 9 Subat Sigarayi Birakma Gününe iliskin 2024 yili temasinda oldugu gibi ‘Hayatini duman altinda birakma sigarayi birak’ diyoruz ve bu vesileyle destek almak isteyen tüm vatandaslarimizi sigarayi birakma polikliniklerimize davet ediyoruz” diye konustu.



64 Bin 364 kez sahada sigara denetimi yapildi

Saglik Bakanligi ve Yesilay tarafindan yürütülen Yesil Dedektör uygulamasindan 2023 yilinda 264 ihbar geldigini ve yapilan denetimler sonucunda bunlardan 42’sinde sigara kullanildiginin tespit edilerek ceza uygulandigini açiklayan Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “Vatandaslarimiz kapali mekanlarda sigara kullanimi olursa Alo 184 yada akilli telefonlarina indirdikleri Yesil Dedektör uygulamasindan ihbarda bulanabilirler. Ihbar sonrasinda sahada ekiplerimiz ihlal bildiriminin yapildigi mekana ulasarak ihlal olup olmadigini denetleyerek gerekli islemleri yapmaktadir. Ayrica yine ekiplerimiz tarafindan 2023 yilinda sahada 64 bin 364 kez rutin denetim yapildi ve bunlardan sigara ihlali yapan 265 isletmeye de ceza uygulandi” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile