SEBAHATDİN ZEYREK - Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti'nde devam eden kazılarda Roma dönemine ait 2 bin yıllık pazar yerinin gün yüzüne çıkarılması, kentin milattan sonra önemli bir ticaret merkezi olduğunu ortaya koydu.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Tripolis Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Helenistik Dönem'de Frigya, Karya ve Lidya bölgelerinin kesişim noktasında, Lidya sınırları içerisinde yer alan Tripolis Antik Kenti'nde 2016 yılının kazı çalışmalarına 40 kişilik bir ekiple başladıklarını söyledi.
Tripolis'te 2 bin 500 metrekare büyüklüğündeki pazar yerinin doğusundaki üstü kapalı sütunlu galeri yakınlarında ve Sütunlu Cadde üzerinde kazı ve restorasyonla antik kenti gün yüzüne çıkarma çalışmalarının sürdüğünü bildiren Duman, ağırlıklı olarak geçen yıl kazısı biten Hieropolis Caddesi'nde restorasyon çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Doç. Dr. Duman, geçen hafta başladıkları çalışmalar sırasında üçüncü bir pazar yeri tespit ettiklerini ve o bölgede kazıları hızlandırdıklarını vurgulayarak, 'Tripolis'te yeni bir pazar yerinin bulunması tabii kentin özellikle Roma dönemi içinde milattan sonra 2'nci yüzyılda önemli bir ticaret merkezi olduğunu bir kez daha gösterdi. Daha önce bulduğumuz iki pazar yerinden biraz daha kuzeyde ve yaklaşık 300 metrekareyi kaplayan oldukça büyük bir pazar yeri. Bu sezon çalışmalarımız ağırlıklı olarak bu pazar yerinde olacak.' diye konuştu.
Tripolis'in hem kuzey batıdan Anadolu'nun içlerine giden antik yolun üzerinde hem de Smyrna ve Efes gibi batıda yer alan metropollerden gelen yolların güzergahında bulunduğuna işaret eden Duman, kentin bu yüzden uzun yıllar ticaretin önemini koruyan bir kent olduğuna dikkati çekti.
- Tekstil ve tahıl ticareti
Duman, yeni bulunan pazar yeriyle kentin, bölgenin tekstil ve tahıl ticareti konusunda önemli bir konumda olduğunun kanıtladığını bildirdi.
Bölgenin Anadolu'da ticareti kontrol eden merkezler arasında yer aldığını ifade eden Duman, sütunlu caddede bulunan dükkanlarda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, çok sayıda meyve çekirdeği kalıntısı tespit ettiklerini dile getirdi.
Duman, 'Bunların arasında kayısı, üzüm çekirdekleri, ceviz kalıntıları da vardı. Tabii ki bunların bir kısmını fosilleşmiş olarak ele geçirdik. Bunların yanında da bu ürünlerin ticaretinin ya da taşınmasının sağlandığı amfora dediğimiz taşıma kapları bulduk. Bu bulgularla Denizli'de ticaretin en az 2 bin yıllık bir geçmişi olduğunu ortaya çıkardık.' dedi.
Denizli'nin tekstil, mermer ve traverteniyle ön planda olduğuna işaret eden Duman, kent sınırları içinde yer alan Tripolis, Laodikya ve Hierapolis antik kentlerinde gerçekleştirilen kazılarda 2 bin yıl önce de aynı sektörlerde kentin bir merkez konumunda olduğunun ortaya konduğunu sözlerine ekledi.
Denizli'deki Antik Kentte 2 Bin Yıllık Pazar Yeri Bulundu
Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti'ndeki kazılarda, Roma dönemine ait pazar yeri gün yüzüne çıkarıldı Kazı Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman: 'Tripolis'te yeni bir pazar yerinin bulunması kentin özellikle milattan sonra 2'nci yüzyılda önemli bir ticaret merkezi olduğunu bir kez daha gösterdi'