Denizli'de yerel mahkemenin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davaya ilişkin kararını onayan Antalya Bölge Adliye Mahkemesi kararına Cumhurbaşkanlığı avukatı itiraz etti.
Cumhurbaşkanlığı avukatı Zafer Ersin Topoğlu, Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 62 sanık hakkında verilen hükme karşı yapılan istinaf başvurusunun Antalya Bölge Adliye Mahkemesince karara bağlanmasının ardından Yargıtaya temyiz başvurusunda bulundu.
Avukat Topoğlu tarafından verilen dilekçede, cezalarında indirim yapılarak müebbet hapis cezasına çarptırılan eski albay Ziver İnci, eski yarbay Avşın Yapar, eski üsteğmen Oğuz Ay ve eski teğmen Muhammet Ekinci'nin ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Beraat kararları onanan 41 sanığın darbe girişimine iştirakten dolayı cezalandırılması istenen temyiz başvurusunda, bazı sanıkların havaalanında sanık Erol Akman tarafından toplantıya çağrıldıktan sonra darbeye teşebbüs eylemini öğrenmelerine rağmen eyleme karşı çıkmadığı, kolluk kuvvetlerine anında teslim olmayarak mahalde kalmaya devam ettikleri ve böylelikle suça iştirak ettikleri öne sürüldü.
- "Göz yumulması da planın parçası"
Sanıklar Ertuğrul Yavaşca, Yakup Atılgan, Ali Pek, Cüneyt Kurum, Ahmet Ali Akın, Vedat Somer, Vedat Engin, Yusuf Acar, Güner Kaçar ve Abdullah Özdoğan'ın Çardak sivil havaalanı bölgesine geldiklerinde halk tarafından durdurulduklarına işaret edilen başvuruda, bazı sanıkların teslim oldukları saat itibarıyla teslim olmaktan başka çarelerinin olmadığı vurgulandı.
Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
"Neticenin gerçekleşmeyeceğinin sanıklar tarafından açıkça anlaşılmasından sonra teslim olunması, suçu ortadan kaldırmadığı gibi ceza tayini açısından da bir etki taşımamaktadır. Sonuç olarak darbeye girişimin başarısızlıkla sonuçlanması sonucunda teslim olmaları darbe girişimi içinde olmadıkları anlamına gelmemektedir.
Sanıklar son ana kadar başarısızlığı kabul etmeyerek bir ihtimal de olsa Ankara'ya gidebilme umuduyla hukuka aykırı ve konusu suç teşkil eden kanunsuz bekleme emrine uymuşlardır. Kaldı ki şayet sanıkların yapılanmanın içinde yer almadıkları yönündeki beyanları doğru olsaydı kanunsuz emirleri veren sanık Fahrettin Demir'in firar etmesine göz yummak yerine derdest ederlerdi. Sanıklar tarafından, sanık Fahrettin Demir'in firar etmesine göz yumulması bu planın bir parçası mahiyetindedir."
Birlik içinde yer alan subayların süreci sonlandırmak için herhangi bir eylemde bulunmadığı ve kanunsuz emir veren üstlerini engellemediklerinin belirtildiği başvuruda, "Her askerin anayasal düzeni ve yürütme erkini ortadan kaldırma amacı taşıyan eylemli bir girişime karşı koyması kendisinin ve bağlı bulunduğu kurumun varlık nedenidir. Sanıkların salt icrai hareketi olmadığı gerekçesine dayanılarak beraatlerine karar verilmesi ve bu karara karşı istinaf başvurumuzun esastan reddine karar verilmesi kararın bozulmasını gerektirmektedir." denildi.
- Dava süreci
Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığı ile Söke'de bulunan 11. Komando Tugay Komutan Yardımcılığından 550 asker, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı "motorlu intikal eğitimi" bahanesiyle Ankara'ya uçakla nakledilmek üzere Çardak Havaalanı'na gitmişti. Gözaltına alınan 40'ı tutuklu 64 sanık hakkında Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖ'ye üye olmak" suçlarından dava açılmıştı.
Davada eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ile eski Söke Garnizon Komutanı albay Erol Akman ağırlaştırılmış müebbet, eski albay Ziver İnci, eski yarbay Avşın Yapar, eski üsteğmen Oğuz Ay ve eski teğmen Muhammet Ekinci müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
Denizli'ye gelen birliklere ait kamera kayıtlarını sildiği iddia edilen er Tolga Kılınçaslan'a bir yıl 8 ay hapis cezası veren mahkeme, firari sanık eski kurmay başkanı yarbay Fahrettin Demir hakkındaki kamu davasının dosyadan ayrılmasını kararlaştırmıştı.
Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, 6 subaya verilen hapis cezası ile 41 sanık hakkındaki beraat kararını onamış, beraat eden 15 sanık ile 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan bir sanık hakkındaki kararı bozmuştu.
Denizli'deki FETÖ'nün Darbe Girişimi Davası Kararına İtiraz
Cumhurbaşkanlığı avukatı, yerel mahkemenin kararını onayan Antalya Bölge Adliye Mahkemesi kararına itiraz etti Yargıtaya yapılan itiraz başvurusunda beraat kararı onanan 41 sanığın cezalandırılması, cezasında indirim yapılarak müebbet alan 4 sanık hakkında da ağırlaştırılmış müebbet istendi Başvurudan: 'Darbeye girişimin başarısızlıkla sonuçlanması sonucunda teslim olmaları darbe girişimi içinde olmadıkları anlamına gelmemektedir'.