Türkiye’de yüksek teknoloji üretiminin ve teknolojik girisimciligin lider teknoparki olma hedefiyle 2013 yilinda yola çikan Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparki (DEPARK), yeni hamlelerle büyümesini sürdürüyor. DEÜ 15 Temmuz Saglik ve Sanat Yerleskesinde Zeytin Binasi ve Nar Kompleksine sahip olan DEPARK, Tinaztepe Yerleskesinde yer alan ‘Alfa’ ve ‘Beta’ binalarinin yanina ‘Gama’yi eklemeye hazirlaniyor. 100’ün üzerinde Ar-Ge firmasina ve bini askin Ar-Ge personeline ev sahipligi yapan DEPARK, Gama Ar-Ge ve Inovasyon Merkezi Binasi’nin insasi için mimari proje yarismasi düzenleyecek. Yerel ve ulusal kalkinma hedefli girisimciligin gelisimine katki sunacak Gama Ar-Ge ve Inovasyon Merkezi;
ögrencilerin, arastirmacilarin ve sanayicilerin hizmetinde olacak. Alfa ve Beta binalarinin yanina yapilacak Gama binasiyla DEPARK’a Tinaztepe’de yerleske karakteri kazandirilmis olacak. Mimari proje yarismasi öncesinde jüride ve proje süreçlerinde yer alacak isimler Gama Binasi’nin yapilacagi alani incelerken, projeye yönelik bir toplanti da gerçeklestirildi.
Toplantida, yapilacak yarisma öncesinde projenin etaplanabilirligi, üniversitenin ve DEPARK’in temsiliyeti, esneklik ve dönüstürülebilirlik, ekonomik insaat ve uygulanabilirlik süreçleri degerlendirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin hayata geçirdigi projeler ve hizmete aldigi yatirimlarla ülkemizin milli teknoloji vizyonuna uygun çalismalar yürüttügünü söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Dokuz Eylül Üniversitesi olarak yerli ve milli üretimi destekleyen her adimin yanindayiz. Üniversitemizin bilgi ve deneyimi ile akademisyenlerimizin, girisimci ve sanayicilerimizin çalismalari sonucunda ortaya çikan teknolojilerin ekonomik ve sosyal faydaya dönüsmesini sagliyoruz. Ar-Ge ve inovasyon ikliminin ihtiyaç duydugu bütün kosullari sagladigimiz Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparki (DEPARK) her geçen yeni girisimcilere ev sahipligi yapiyor. Biz de bu dogrultuda yeni fiziki yatirimlari hizmete aliyoruz. Tinaztepe Yerleskemizde Alfa ve Beta binalarinin yanina yapmayi planladigimiz Gama Ar-Ge ve Inovasyon Merkezi ile teknolojik gelismeleri yakindan takip eden ve teknoloji üreten bir üniversite olmaya devam edecegiz” dedi.
“Kentimize katki saglayacak”
DEPARK ile farkli sektörlere ait sirketlerin Ar-Ge projelerini, ticarilesme ve uluslararasilasma yolundaki faaliyetlerini desteklediklerini ifade eden Rektör Hotar, “Izmir’de var olan girisimcilik ekosistemini büyütüyoruz ve kentimize bu alanda olan ilginin her geçen gün arttigini görüyoruz. Birkaç ay önce baslattigimiz Dokuz Eylül Ulusal Saglik Endüstrilerinin Ihracat ve Uluslararasi Rekabetçiligin Gelistirilmesi Projesi (SURGE) ile saglik sektöründe kümelenmeyi saglayacagiz. Üniversitemize kazandiracagimiz Gama Ar-Ge ve Inovasyon Merkezi de yenilikçi teknolojilere her geçen gün daha fazla ev sahipligi yapan kentimize büyük katki saglayacak” diye konustu.
Yenilikçi ve sürdürülebilir tasarim
Ar-Ge ve inovasyon çalismalarinin yürütülecegi, bilgi ve teknoloji transferlerinin gerçeklestirilecegi DEPARK Gama Binasi projesi ile ögrenme ve etkilesim ortamlarini tesvik eden ekosistem ortamina ve Teknopark’in gelecegine vurgu yapilmasi hedefleniyor. Alfa ve Beta binalarinin yapilacak Gama binasiyla mevcut binalarin bütünlesik olarak çalismasi planlaniyor. Gama Ar-Ge ve Inovasyon Merkezi Binasi’nin yenilikçi ve sürdürülebilir tasarim yaklasimlarini içermesi, islevsel ve özgün çözüm önerilerini ortaya çikaran bir tasarima sahip olmasi yarismanin ana unsurlarini olusturuyor. DEPARK’in çekim gücünü ve prestijini artiracak Gama Binasinda Wet-Lab gibi alanlarin yani sira kiralanabilir ofisler, teknik alanlar, idari ofisler, yönetim birimleri, konferans salonu gibi bölümler bulunacak.
DEPARK'in Yeni Binasi Yarismayla Belirlenecek
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Türkiye’nin Ilk Saglik Ihtisas Teknoparki olan DEÜ Teknoparki’nin (DEPARK) Tinaztepe Yerleskesinde yer alan ‘Alfa’ ve ‘Beta’ binalarinin yanina ‘Gama’yi eklemeye hazirlaniyor. ‘Gama Ar-Ge ve Inovasyon Merkezi Binasi’nin insasi için mimari proje yarismasi düzenleyeceklerini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, yeni yatirimlarla Ar-Ge ve inovasyon ikliminin ihtiyaç duydugu kosullari saglamaya devam edeceklerini açikladi.