Deprem Bölgesinde Görev Yapan Nakliye Firmasinin Müdürü Yasadiklarini Anlatti

Deprem Bölgesinde Görev Yapan Nakliye Firmasinin Müdürü Yasadiklarini Anlatti

Kahramanmaras merkezli 11 ili etkileyen depremlerden sonra yikilmayan binalardan esya indirmeye Eskisehir’den giden nakliye firmasinin müdürü, deprem bölgesinde yasadiklari tecrübelerden bahsetti.

Kahramanmaras’ta meydana gelen 2 büyük deprem sonrasinda 11 ilde büyük yikim ve binalarda bagir hasar meydana gelmisti. Depremde evleri yikilmayan ve kalan esyalarini kurtarmaya çalisan vatandaslar olayin sokunu atlattiktan sonra esyalarini kurtarmak için nakliyecileri aradi. Meydana gelen felaket sebebiyle bölgedeki nakliyeciler de etkilendigi için vatandaslar baska sehirlerden çagirdiklari nakliyeciler esyalarin kurtarilmasinda önemli rol oynadi. Eskisehirli nakliye firmalari da bölgeye giderken uzun süre vatandaslara hizmet verdi.

Bölgeye giden nakliye firmalarindan birinin müdürü olan Bahattin Akbiyik ise, deprem bölgesinde yasadiklari zorluklari anlatti. Merdivenleri yikilan binalardan bile esya indirdiklerini belirten Akbiyik, konaklayacak yer olmadigi için personellerin arabalarda yatip kalktigini söyledi.



“Insanlar birikiminin enkaz altinda kalmasini ister mi?”

Eskisehir’de yasayan ve uzun yillardir nakliyecilikle ugrasan Bahattin Akbiyik, deprem sebebiyle bölgedeki nakliyecilerin de etkilendigini ve oradaki taleplere yetemediklerini söyledi.

Buna bagli olarak deprem bölgesine baska sehirlerdeki nakliyecilerin gittigini ifade eden Akbiyik, “Deprem bölgesindeki çogu yapi yerle bir oldu ve agir hasar aldi. Depremde hayatini kaybeden insanlar maalesef ki geri gelmeyecek. Ancak binalari yikilmayan vatandaslar canlarini kurtardiktan 1 hafta sonra, ‘malimi nasil kurtarabilirim, esyalarimi nasil alabilirim’ derdine düstü. Sonuçta mal canin yongasidir, tabii ki esyalarini almak isteyecekler. Oradaki firmalar da depremden etkilendigi için bu talebi karsilamakta yetersiz kaldi ve baska illerdeki meslektaslarimiz deprem bölgesine çagirildi. Müsterilerimiz, ‘ne olursa olsun çikin gelin, mazot parasi neyse bir karsilayalim ama yeter ki bizim isimizi görün’ dediler. Yalan söylemeye gerek yok, biz o sekilde gittik. Insanlar kendileri bizi oraya davet etti, biz de oraya gittik ve hizmet verdik. Simdiki hayat sartlari zor, dolayisiyla bu insanlar o mobilyalari belki de tekrardan almayacaklar. Bu sebeple depremzede vatandaslar en azindan esyalarini kurtarmak istediler. Belki de evlerinde ziynet esyalari var. O bina yikildigi zaman bunlar gidecek, sonuçta herkesin kösesinde öyle ya da böyle 3 kurusu var. Insanlar birikiminin enkaz altinda kalmasini ister mi? Binanin merdivenleri yikilmis, kimse çikamiyor. Bu asansörler sayesinde o mallar indirildi.

“Maddi durumu olmayanlar da yardim etmeye çalistik, her sey para degil ancak para da kazanildi”

Deprem zamaninda nakliyecilere karsi farkli bir bakis açisi olustugunu dile getiren Akbiyik, bir asansör kurmanin maliyetli oldugunu belirtti.

Genel olarak para karsiliginda is yapildigini, ancak maddi durumu olmayanlara da yardimin esirgenmedigini aktaran nakliyeci Bahattin Akbiyik, "normal olarak gergin bir atmosfer vardi, ancak oradaki firmalar ‘pastayi biz yiyelim’ derdine düstükleri için de bazi sikintilar oldu. Yaklasik olarak 1 ay orada çalistik. Tüm personellerimiz arabada yatip kalkiyordu, orada konaklayabileceginiz bir alan yok. Ayni sekilde restoran da yok, oradakiler nasil çadirdan yiyorlarsa bizimkiler de çadirdan yiyip içtiler. Ancak bunun karsiliginda para da kazanildi, inkâr edemeyiz. Nakliyecilere karsi farkli bir bakis açisi olustugunu da biliyorum ama o gün nakliyeciler orada olmasaydi o insanlar ürünlerini indiremezdi. Bir makineyi kurmanin bedeli saatlik olarak 1000 lira, oraya gidildigin de sartlar daha da agirlasiyor ve saatlik olarak ortalama maliyeti bin 500-2 bin liraya denk geliyor. Maddi durumu olmayanlar da yardim etmeye çalistik, tabii ki de her sey para degil ancak para da kazanildi. Orasi çok farkli bir atmosfer, gidip görmek gerekiyor. Biz de farkli duygular yasadik, sonuçta insanlar canlarini kaybettiler. Oradakilerin aileleri ve mallari gitti. Bu adamlarin tekrardan hayata tutunmasi, düzen kurmasi ve psikolojik olarak düzelmesi uzun yillar sürer” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile