Deprem Bölgesinde Inceleme Yapan Uzman Açikladi

Deprem Bölgesinde Inceleme Yapan Uzman Açikladi

Kahramanmaras’ta meydana gelen ve 10 ilde büyük bir yikima neden olan depremin ardindan bölgede inceleme yapan Deprem Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Çaglar Özkaymak 30’a yakin fay hattinin bulundugunu fakat Afyonkarahisar’da, Kahramanmaras ve bölgesindeki kadar korkulacak bir deprem olmadigini söyledi.

Güneydogu’da meydana gelen ve 10 ilde büyük bir yikima neden olan depremin ardindan bölgeye giderek genis çapli bir inceleme yapan Özkaymak izlenimlerini anlatti. Özkaymak, Afyonkarahisar’da 30’un üstünde diri fay hattinin bulundugunu ancak hiçbir fay hattinin Kahramanmaras’taki kadar deprem üretebilecek bir fay olmadigini vurguladi. Prof. Dr. Özkaymak, “Depreme yöneltebilecek faylar var, bunu biliyoruz. 2012 de güncellenen Türkiye diri fay hattimiza baktigimizda Afyonkarahisar’da 30’a yakin her an deprem üretebilecek faylarimiz var. Fakat söyle bir durum var; Afyonkarahisar’la bu bölgedeki depremleri karsilastiracak olursak; bu bölgedeki kadar büyük depremler beklemiyoruz. Yani Afyonkarahisar’da 7.8, 7.6, 7’nin üzerinde deprem beklemiyoruz. Dolayisiyla Afyonkarahisar’da yasayan halkimiz bu konuda rahat olabilirler, içleri rahat olsun bu kadar büyük deprem üretebilecek faylar bizim bölgemizde bulunmuyor. Bu bölgede meydana gelebilecek depremler en fazla 5 buçuk, 6, 6 buçuk veya 6.8’ e kadar olabilir” dedi.



“Deprem tekrarlama periyotlari da yüksek”

Afyonkarahisar’da maksimum 6.8 siddetinde bir deprem olabilecegini belirten Özkaymak, “Biz Afyonkarahisar’da bölgeye baktigimizda daha çok kirikli faylar, normal mekanizmada çalisan faylari görüyoruz. Parçali, parçali faylari görüyoruz. Ve her bir fayin üretebilecegi depremler 6 ile 7 arasinda degisiyor. Bununla beraber Afyonkarahisar’da yer alan diri faylarin bu güne kadar tespit edilmis olan verilerine baktigimizda deprem tekrarlama periyotlari da yüksek. Bölgemizde ortalama bu faylar 900 yilda bir deprem üretirken örnegin az önce konustugumuz Dogu Anadolu fay zonu üzerinde 400 yilda bir depremler meydana geliyor. Kuzey Anadolu fayi üzerinde ise 200, 250, 300 yilda bir depremler meydana geliyor. Dolayisiyla Afyonkarahisar’daki faylarin deprem tekrarlama periyotlari da yüksektir. Bu bakimdan biz yerlesim olarak diger Kuzey Anadolu fayi ve Dogu Anadolu fayi üzerindeki yerlesimlere göre daha sansliyiz. Ancak tabi tedbiri de elden birakmamak gerekiyor. Bizim bölgemizde de hiçbir zaman unutmayalim 6.8’e kadar depremler meydana gelebilir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile