Türkiye Vodafone Vakfi ve Anne Çocuk Egitim Vakfi (AÇEV), afet bölgesinde yasayanlarin desteklenmesi amaciyla hayata geçirdigi projeyi gelistirmeye devam ediyor. Proje kapsaminda Adiyaman’in ardindan Gaziantep ve Hatay’da da Çocuk ve Aile Merkezleri kuruldu. Merkezlerde, depremden etkilenenlerin psikososyal yönden desteklenmesi, çocuklarin ögrenme kayiplarinin telafi edilebilmesi, anne babalarin ebeveynlik rollerinde güçlendirilmesi ve bu süreçte çocuklarinin gelisimini destekleme becerilerinin artirilmasi ve ayni zamanda genç kadinlarin güçlenmesine yönelik çalismalar yapiliyor. Adiyaman ve Gaziantep’te 160’sar, Hatay’da ise 120 çocuk kapasitesine sahip olan merkezlerde ilk yil 4 bin 500 çocuk ve ebeveyn ile birlikte 2 bin 500 genç kadina da erisilmesi hedefleniyor.
Proje kapsaminda Gaziantep’te hayata geçirilen merkezin açilisina TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, AÇEV Yönetim Kurulu Baskani Aysecan Özyegin Oktay ve AÇEV Genel Müdürü Senem Basyurt katildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, söyle konustu: “Asrin felaketi üzerinden tam bugün 9 ay geçti. Aslinda hepimizin kalbi o gün orada kaldi. Ilk günden itibaren aciyi derinden hissettik. Ancak durmadan yorulmadan da bölge için çalismaya devam ettik. Bugün de Anne Çocuk Egitim Vakfimiz AÇEV’in deprem bölgesinde gerçeklestirdigi sayisiz çalismalardan birini daha hizmete açma sevincini hep birlikte yasiyoruz. Asrin felaketinin ardindan annelerimiz ve çocuklarimiz için yaptigimiz her hizmette AÇEV basta olmak üzere çesitli sivil toplum kuruluslarimizi yanimizda görmek hepimize güç katti. Devlet ve sivil toplum kuruluslari birlikte çalisinca çok daha güzel seyler ortaya çiktigini ve el ele gönül gönüle isler yaptikça da vatandaslarimizin gerçek ihtiyacina ulastigini, gerçek ihtiyaçlarina cevap verdigimizi de görüyoruz. Nitekim bu örnek de bunun bir tanesi. Bu merkezin yapilmasinda büyük emegi olan AÇEV’e ve Türkiye Vodafone Vakfi’na sonsuz tesekkürlerimi sunuyorum.”
Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, söyle konustu: “Türkiye Vodafone Vakfi olarak, afet bölgesindeki çalismalarimiza araliksiz devam ediyoruz. AÇEV is birligiyle baslattigimiz projeyle bölgede hem çocuklara ve ebeveynlerine hem de kadinlara destek oluyoruz. Proje kapsaminda bölgede açtigimiz Çocuk ve Aile Merkezi sayisi 3’e ulasti. Bu merkezlerde afetten etkilenen çocuk ve kadinlarin desteklenmesi ve güçlenmesine yönelik pek çok çalisma yapiliyor. AÇEV’in bilimsel temelli egitim programlarinin uygulandigi merkezlerde, Türkiye Vodafone Vakfi’nin ‘Yarini Kodlayanlar’, ‘Dijital Benim Isim’ ve ‘Kirmizi Isik’ gibi mevcut projeleri de uygulanacak. Projenin ilk yilinda hedefimiz, 4 bin 500 çocuk ve ebeveyn ile 2 bin 500 genç kadina ulasmak. Bu projeyle, bölgede önemli bir sosyal ihtiyaca cevap verecegimize inaniyoruz. Bölgedeki vatandaslarimiz için tüm imkânlarimizi kullanarak elimizden gelenin en iyisini yapmayi sürdürecegiz.”
AÇEV Genel Müdürü Senem Basyurt ise sunlari ifade etti: “AÇEV olarak, 30 yildir, beyin gelisiminin büyük bir kisminin tamamlandigi, bireyin sosyo-duygusal, fiziksel, bilissel ve dil becerilerinin en fazla sekillendigi ve bu dönem ögrenilenlerin tüm hayati etkiledigi erken yaslari odagimiza alarak bilimsel temelli egitim programlari gelistiriyor ve uyguluyoruz. Hem erken çocuklukta müdahale alanindaki uzmanligimiz ve yetkinligimiz hem de afet sonrasi destek konusundaki deneyimimiz, deprem bölgesinde basta çocuklar olmak üzere anne babalar ve ayni zamanda genç kadinlarin ihtiyaçlarini en dogru sekilde tespit edebilmemize olanak sagliyor. Sahada yaptigimiz incelemeler bize gösteriyor ki çocuklarin en temel ihtiyaci, güvenli bir ortamda, yasitlariyla birlikte, bir yetiskin gözetiminde sosyallesmek ve gelisimlerini destekleyecek faaliyetlere katilmak. Anne babalarin da diger anne babalarla bir araya gelerek sosyallesmeye, deneyimlerini paylasmaya ve çocuklarinin gelisimine destek olabilmek, onlarla iliskilerini güçlendirebilmek için bilgi ve becerilerini artirmaya ihtiyaçlari var. Biz, deprem bölgesinde Türkiye Vodafone Vakfi’nin da degerli destekleriyle açtigimiz Çocuk ve Aile Merkezlerimizde, bu ihtiyaçlara odaklanarak yaz boyunca bilimsel temelli egitim programlari uygulayarak yüzlerce insana ulasma firsati yakaladik. Simdi de yeni basladigimiz kis dönemi program uygulamalarimizi depremden etkilenenlerle bulusturmanin heyecani içindeyiz.”
Erken yastaki çocuklar için destek programlari
Çocuk ve Aile Merkezlerinde, uzman ögretmenler esliginde güvenli bir ortamda, erken yas grubundaki çocuklara yönelik destek programlari uygulaniyor. Kis dönemi boyunca toplam 34 hafta süren program uygulamasi, sabah ve öglen grubu olmak üzere yarim günlük akislardan olusuyor. Program ile çocuklarin sosyo-duygusal, bilissel ve dil gelisimleri basta olmak üzere tüm gelisim alanlarinin ve buna bagli olarak ilkokula hazir olmalarinin desteklenmesi hedefleniyor.
Kitap okuma aliskanligi kazandiriliyor
Çocuk ve Aile Merkezlerinde bulunan kitap ve oyuncak kütüphanelerinde, konteyner kentte yasayan 3-14 yas arasindaki çocuklara yönelik olarak kendi yas gruplarina özel zaman dilimlerinde çesitli etkinlikler, oyunlar ve kitap okuma zamanlarini kapsayan akislar uygulaniyor. Kütüphanelerde hem çocuklarin akranlariyla oyunlar oynamasi hem de kitap okuma aliskanligi kazanmasi hedefleniyor. Kitap ve oyuncak kütüphanelerinden kis döneminde her bir merkez için 240 çocuk olmak üzere toplamda 720 çocugun faydalanmasi hedefleniyor.
Ebeveynler için destek egitimleri veriliyor
Çocuk ve Aile Merkezlerinden faydalanan çocuklarin anne babalarina yönelik olarak çesitli destek egitimleri uygulaniyor. Merkezlerde kis döneminde uygulanacak olan ve annelere yönelik düzenlenen Anne Destek Programi ile 3-6 yas döneminde çocugu olan annelerin, çocuklarinin saglikli gelisimini desteklemeleri için ebeveynlik becerilerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Program, 30 hafta boyunca, haftada bir gün 1,5 saatlik toplantilar seklinde gerçeklestiriliyor. Babalara yönelik uygulanan Ebeveyn Destek Uygulamasi ile de babanin iyi olma hali desteklenerek çocugun gelisiminin, aile içi iletisimin ve aile dayanikliliginin güçlendirilmesi amaçlaniyor. Uygulama, ortalama 15 kisilik gruplarla, 6 hafta boyunca, haftada bir gün 1,5 saatlik toplantilar seklinde gerçeklestiriliyor.
Genç kadinlara özel egitim programi
Çocuk ve Aile Merkezlerinde konteyner kentlerde yasayan genç kadinlarin güçlenmesi ve yasam becerilerini artirarak hayat içinde daha aktif rol alabilmesi için yapilandirilmis Hayat Dolu Bulusmalar egitim programi da uygulaniyor. Programa katilan kadinlarin egitime devam, kadin sagligi, elestirel düsünme, teknolojiyi kullanma, haklarini bilme ve kullanma gibi konularda bilgi edinmesi hedefleniyor.
Travma sonrasi psikososyal destek hizmetleri
Çocuk ve Aile Merkezlerinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Travma ve Afet Ruh Sagligi Çalismalari Dernegi (TARDE) ile is birliginde depremden etkilenenler için travma sonrasi psikososyal destek hizmetleri de sunuluyor.
Deprem Bölgesindeki Çocuk Ve Aile Merkezlerinin Sayisi 3'E Ulasti
Türkiye Vodafone Vakfi ve Anne Çocuk Egitim Vakfi (AÇEV) is birligiyle baslatilan proje kapsaminda Adiyaman’in ardindan Gaziantep ve Hatay’da da Çocuk ve Aile Merkezleri kuruldu. Gaziantep’teki merkezin açilisini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas gerçeklestirdi. Çocuklar, ebeveynler ve kadinlara yönelik destekleyici çalismalarin yapildigi merkezlerde, bir yilda 4 bin 500 çocuk ve ebeveyn ile birlikte 2 bin 500 genç kadina da ulasilmasi hedefleniyor.



















