Düzce Üniversitesi Atatürk Egitim ve Kültür Merkezi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen programin açilis konusmasini Düzce Üniversitesi Deprem Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Arslan yapti. Ülkemizin en aktif deprem kusagi üzerinde oldugunu söyleyen Arslan, yasanan depremlerin can kayiplarinin yaninda önemli maddi kayiplara da yol açtigini vurguladi. Bilime güvenilerek, bilimsel veriler dogrultusunda depreme dayanikli yerlesim alanlarinin olusturulmasi gerektigini ifade eden Doç. Dr. Mehmet Emin Arslan, 12 Kasim Düzce depreminde ve diger depremlerde canlarini kaybedenleri rahmetle anarak konusmasini sonlandirdi.
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, çalistayin katilimcilar için bilgilendirici olacagini ifade ederek, katilimci ögrenciler için de oldukça yararli geçecegini ve eksiklerinin giderilecegini söyledi.
Çalistayin basarili geçmesi temennisinde bulunan Sözbir, programa katilanlara ve katki sunanlara tesekkür etti.
Gerçeklestirilen açilis konusmasindan sonra çalistay, oturum baskanligini Arslan’in, konuklari konusmalarini yapmak için kürsüye daveti ile basladi.
“2000 yili öncesine öncelik verilmeli”
Çalistayin ilk sunumunu Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alper Ilki gerçeklestirdi. Mevcut yapilarin deprem güvenligi ve riskin azaltilmasina yönelik müdahalelerin ekonomik açidan degerlendirilmesi baslikli sunumunda Prof. Ilki, Izmit ve Düzce depremlerinde yikilan betonarme binalarin çoklugu, insanlarda betonarme binalarin güvenli olmadigi gibi bir algi olusturdugunu, ancak bu alginin yanlis oldugunu, binalarin dogru bir sekilde yapilmadigi için yikildigini vurguladi. Bina güçlendirme ve yenileme çalismalarina 2000 yilindan önce yapilan konut ve binalardan baslanmasi gerektigini vurgulayan Alper Ilki, 2000 yilindan sonra bina yapim sürecinde denetimin artirilarak daha güvenli binalarin olusturuldugunun altini çizdi.
“Risk yönetiminin önemi anlasilmaya baslandi”
Sakarya Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu ise depremlerin yikici etkisini, incinirlilik dairesi olarak açikladi.
Yapi kalitesinin incinirliligi etkiledigini söyleyen Utkucu, depremin olup olmayacagi tartismasindan çok incinirlilik etkisinin azaltilmasi hakkinda çalismalar yapilmasi gerektiginin altini çizdi. Kriz yönetiminden çok risk yönetimi ile ilgilenilmesi gerektigini de sözlerine ekleyen Murat Utkucu, son zamanlarda yapilan çalismalarin risk yönetiminin önemini gösterdigini söyledi.
“Afetler karsisinda dayanikliligimizi artirmaliyiz”
Çalistayin son sunumunu yapan Düzce Il Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal, Türkiye’nin deprem bakimindan yüksek riskli bir cografyada oldugunu vurgulayarak, yapilan çalismalarin amaçlarindan bir tanesinin de afetler karsisinda toplumun dayanikligini artirmak oldugunu dile getirdi. Yapilan çalismalar sonrasinda afetlere karsi müdahalede ülkemizin çok iyi bir seviyeye geldigini söyleyen Ali Kartal, resmi çalisanlarin yaninda, verilen egitimlerle de son zamanlarda gönüllü katilimcilarin arttigini belirterek, duyarli davranislari için katilimcilara tesekkür etti.
Çalistay sonunda katilimcilar, Düzce Arama Kurtarma (DAKE) ile Ulusal Medikal Kurtarma ekibinin açmis oldugu stantlarda bilgilendirildi. Ayrica ögrenciler ve katilimcilar gün boyu Konuralp Yerleskesi’nde bekleyen AFAD’in farkindalik simülasyon tirini ziyaret ederek, deprem tatbikati yapma sansi yakaladilar.
Deprem Çalistayi Yapildi
Düzce Üniversitesi, Düzce Belediyesi ve AFAD is birligi ile düzenlenen 12 Kasim Düzce Deprem Çalistayinda, deprem bilincinin olusmasina ve acil durumlara karsi direncin artirilmasina vurgu yapildi.