Deprem Frekanslarina Isik Hizinda Erisebiliyorlar

Deprem Frekanslarina Isik Hizinda Erisebiliyorlar

Acil afet durumlarinda rasathaneden gelen verilere isik hizinda erisebildiklerini söyleyen amatör telsizci Caner Albayrak, “1999 depremi ile beraber amatör telsizcilik daha da bilinir oldu” dedi.

Telsizlerinin, rasathanelerde bulunan APRS (Otomatik Paket Raporlama Sistemi) sistemine bagli oldugunu söyleyen amatör telsizci Caner Albayrak, APRS’den yayilan acil durum verilerine direk erisebildiklerini ifade etti.

Havadan isik hizi ile gönderilerin bilgilerin cihazlarina yansidigini belirten Albayrak, afet durumlarinda ilk önce kendilerinin haberdar oldugunu anlatti. Depremin siddetini ve konumunu saniyesinde ögrendiklerini aktaran telsizci Caner Albayrak, “Amatör telsizcilik, 1999 depremi ile çöken haberlesme agina alternatif ve deprem bölgesi ile devlet yöneticileri arasinda kurdugu haberlesme köprüsü sayesinde daha da bilinir oldu” dedi.



“Arama kurtarma derneklerine iletisim konusunda yardimci oluyoruz”

Amatör telsizciligin tamami ile bir hobi oldugunu ileten Düzce Amatör Telsizciler Radyo ve Telsizciler Dernegi Baskani Numan Yilmaz, “Hiç yasanmasini istemedigimiz afet durumlarinda gerek kamu gerekse de sivil toplum kuruluslarinda görev yapan arama kurtarma derneklerine iletisim konusunda yardimci oluyoruz. Amatör telsizci olabilmek için resmi bir belge gerekiyor. Bunu da Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü vasitasi ile ediniyoruz. Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü’nün yaptigi sinavlarda basarili olup belgeyi aldiktan sonra amatör telsizci olabiliyoruz” diye konustu.



“Basit ve yakin mesafeli cihazlar ile bu isin teknigi ve donanimi ögrenilebilir”

Telsizcilere ayrilan frekans bantlarinin disinda harici kanallarin kendileri için yasak oldugunu dile getiren Baskan Yilmaz, “Basit ve yakin mesafelerde kullanilabilecek özellikte cihazlar ile bu isin teknigi ve donanimi ögrenilip, rahat bir sekilde telsiz kullanilabilir. Farkli çesitlerde ve kullanim amaçlarina göre telsizler var. Bunlarin egitimini biz dernegimizde anlatiyoruz. Telsizle nasil görüsme yapilir, görüsme adabi nedir, nerelere ulasabilir gibi detayli dersler veriyoruz. Ilgili arkadaslar daha sonraki süreçte gün be gün kendilerini gelistirebiliyor" seklinde konustu.



“Yasitlarimi ve kadinlari da telsizcilige davet ediyorum”

Türkiye’nin en genç amatör telsizcilerinden biri oldugunu dile getiren 12 yasindaki Sinem Öztürk ise, “Telsizcilige babam vesilesi ve kendi merakim sayesinde basladim. Düzce Amatör Telsizciler Radyo ve Telsizciler Dernegi’ne üyeyim. Yasitlarimi ve kadinlari da telsizcilige davet ediyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile