'Deprem Gerçeğiyle Yaşamayı Öğrenmek Zorundayız'

YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya: 'Türkiye'de son iki yılda 240 bin deprem meydana geldi. Alt ve üst tedbirleri alarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Doğal afetlerin getireceği yıkım ve zararı afet meydan gelmeden önce azaltmak mümkündür' Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın: 'Depremin yıkıcı etkisinden korunmak için depreme dayanıklı binalar yapmak üzere öncelikle kentsel dönüşüm projeleri yaptık'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, "Türkiye'de son iki yılda 240 bin deprem meydana geldi. Alt ve üst tedbirleri alarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Doğal afetlerin getireceği yıkım ve zararı afet meydan gelmeden önce azaltmak mümkündür." dedi.

Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depreminin yedinci yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından "Deprem Gerçeğine Karşı Geç Olmadan Kentsel Dönüşüm Çalıştayı"nın ikincisi düzenlendi.

Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığınca kentteki bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Türkiye'nin afetlerden sonra gösterilen dayanışma ve yardımlaşmada örnek olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi olarak depremden sonra şehrin imar planına uygun jeolojik ve jeofizik konulara ağırlık verdiklerini anlatan Yalçın, "Depremle yaşamayı bilmek zorundayız. Depremin yıkıcı etkisinden korunmak için depreme dayanıklı binalar yapmak üzere öncelikle kentsel dönüşüm projeleri yaptık. Bunlardan biri de Kent Meydanı'dır. Eskimiş, yıpranmış ve üzerinden depremler geçmiş iş yerlerini yenilenmesi noktasında iyi bir ilerleme kaydettik." diye konuştu.

Yalçın, kentsel dönüşüm kapsamında Çevre Yolu, Kent Müzesi ve Tarihi Peynirciler Çarşısı projelerinin de devam ettiğini anlattı.

- "Türkiye'nin birlik ve beraberliğini bu depremle gördük"

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe de 2011 yılında meydana gelen ve 644 vatandaşın hayatını kaybettiği depremin hemen ardından tüm Türkiye'nin Van için kenetlendiğini anımsattı.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm hükümet yetkililerinin o dönemde Van için seferber olduğunu belirten Özgökçe, "Depremden hemen sonra çadır kentler, konteyner kentler ve Mevlana evleri kuruldu. Kış şartlarına rağmen üniversitede öğrencilerimiz eğitime ve öğretime ara vermedi. Buradan batı illerine giden vatandaşlarımız oralarda kardeşleri gibi ağırlandı. Türkiye'nin birlik ve beraberliğini bu depremle gördük." dedi.

-"Deprem yaraları hızlıca sarıldı"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya da 2 bin 337 konutun depremde yıkıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Depremden hemen sonra hükümet yetkilileri ve 80 milyon vatandaşın desteğiyle deprem yaraları hızlıca sarıldı. Depremleri önlemek olanak dışıdır ama günümüzde etkili ve bilinçli yöntemlerle deprem hasarlarının azaltılması mümkündür. Depremle yaşamak zorunda olan ülkelerin de bu doğrultuda büyük çabalar gösterdiği ve başarılı sonuçlar aldığı biliniyor. Türkiye'de son iki yılda 240 bin deprem meydana geldi. Bu gerçekten yola çıkarak alt ve üst tedbirleri alarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Doğal afetlerin getireceği yıkım ve zararı afet meydana gelmeden önce azaltmak mümkündür. Depremin ne zaman ve nerede meydana geleceği bilinmediği için vatandaşların canlarını ve mallarını güvence altına alacak yapılar inşa edilmeli."

Açılış konuşmalarının ardından başlayan çalıştayın "Van'da Kentsel Dönüşümün Sosyolojik İmkanları" başlıklı oturumunda YYÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suvat Parin de kentsel dönüşümün insan hayatına etkileri üzerine sunum yaptı.

Çalıştaya YYÜ ve Atatürk Üniversitesi öğrencileriyle kentteki kurum temsilcileri de katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile