Deprem Sonrasi Içme Ve Kullanma Sulari Büyük Risk Olusturuyor

Deprem Sonrasi Içme Ve Kullanma Sulari Büyük Risk Olusturuyor

Düzce Üniversitesi, Dr. ögretim üyesi Pinar Sevim Elibol’un yürütücülügünü yaptigi Kahramanmaras il merkezi içme-kullanma su kaynaklarindaki su kalitesi parametrelerinin arastirilmasi projesi, TÜBITAK 1002-C acil çagri dahilinde desteklenmeye hak kazandi.

Kahramanmaras ili Pazarcik merkezli 7.7 ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklügünde iki deprem sonucunda il genelindeki içme ve kullanma suyundaki riskleri belirlemek ve çözüm önerileri sunmak amaciyla olusturulan proje çalismalarina baslandi.

Bu projede, iki büyük depremin merkez üssü olan Kahramanmaras bölgesinde içme ve kullanma suyu kaynaklarinin kalite parametreleri incelenecek. Yapilacak olan saha çalismalari ile insan yasami için vazgeçilmez olan temiz suya erisim açisindan bölgedeki su kaynaklarindan numune alinarak analiz edilecek.

Ayrica, Kahramanmaras bölgesinde düzenli depolama alanlari veya atik bertaraf tesisleri gibi risk olusturabilecek noktalar ile içme suyu hatlarinin kesistigi ve su kalitesini etkileme ihtimali yüksek noktalar belirlenerek, saha ziyareti gerçeklestirilecek. Belirlenen bu noktalarin yani sira içme ve kullanma suyu kaynaklarinin çesitli noktalarindan numuneler alinarak koordinat bilgisi kaydedilecek ve analizler için numuneler toplanacak.

Proje ile ilgili açiklamalarda bulunan proje yürütücüsü Dr. Ögr. Üyesi Pinar Sevim Elibol, “Depremler su kalitesini çesitli sekillerde etkileyebilmektedir. Su kaynaklarinin kirlenmesi, su akisindaki degisiklikler, kirleticilerin salinmasi ve heyelanlar bu yollardan bazilaridir. Deprem dolayisi ile yeralti ve yer üstünde meydana gelen ani jeolojik degisiklikler mevcut su kaynaklarini ve bu kaynaklari besleyen yeralti ve yerüstü kollarinda fiziksel, kimyasal ve biyolojik degisikliklere sebep olabilmektedir. Bu degisiklikler de insani tüketime yönelik kullanilan sulardaki kalite parametrelerini olumsuz yönde etkileme riski tasimaktadir. 06.02.2023 tarihinde yasanan Kahramanmaras ili Pazarcik merkezli 7.7 ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklügünde iki deprem Kahramanmaras il merkezi içme-kullanma su hatlarinda büyük hasarlara sebep olarak insanlarin temiz suya erisimini kisitlamistir. Deprem içme suyu isale hatti borularinda, su depolama tanklarinda ve kuyularda çatlaklara veya kirilmalara neden olarak kirleticilerin su kaynagina girmesine neden olabilir. Kirleticilerin yine depremin etkisi ile yakindaki su kaynaklarini yer alti depolama tanklarindan, düzenli depolama alanlarindan ve atik bertaraf alanlarindan kirleticilerin salinmasina neden olabilmektedir. Depremlerin su kalitesi üzerindeki etkisinin boyutu, depremin siddetine, su kaynaginin türüne ve su kaynaginin depremin merkez üssüne yakinligina bagli olarak degisebilecegini not etmek önemlidir” ifadelerine yer verdi.

Projede ayrica; Prof. Dr. Abdurrahim Aydin, Doç. Dr. Erdem Elibol, Ögr. Gör. Dr. Taner Yoldas, Dr. Arastirma Görevlisi Nilüfer Ülgüdür de yer aliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile